1.2 Oorzaken stress bij vervoer en dierenartsbezoek

Om te begrijpen hoe de problemen met dierenartsbezoek ontstaan is het belangrijk te kijken naar het natuurlijke gedrag van katten. Katten zijn van nature onafhankelijk en territoriaal. Ze hebben graag zelf de touwtjes in handen en zijn erg gevoelig voor verschillende geuren. Ook zijn er katten die er de voorkeur aan geven met rust te worden gelaten en die erg gestrest raken als hun rust verstoord wordt.

Als we dan in kaart brengen hoe een doorsnee bezoek aan de dierenarts met je kat eruit ziet, dan komen we allerlei factoren tegen die in strijd zijn met wat katten prettig vinden:

  • De kat voelt zich misschien al niet goed en dit is de reden voor het dierenartsbezoek (de kat heeft bijvoorbeeld pijn of is misselijk).
  • De routine thuis is veranderd: de kat is misschien binnen gehouden, terwijl hij normaal gesproken naar buiten kon of heeft geen voer gekregen, omdat hij nuchter moest zijn. Daardoor heeft de kat geen controle over de situatie.
  • De kat wordt in een reismandje geplaatst en kan daar niet uit ontsnappen. Hij verliest daarmee nog meer controle.
  • De reis naar de dierenarts. Een kat is wezenlijk anders dan een hond. Waar honden gewend zijn ons overal te vergezellen, zijn er maar weinig katten die door hun eigenaar meegenomen worden op uitstapjes. Doordat ze niet gewend zijn aan het reizen zullen ze zich per definitie al niet veilig voelen als je ze opeens meeneemt naar een andere locatie.
  • Het zien, horen of ruiken van vreemde dingen: katten zijn heel gevoelig voor veranderingen. Alles wat afwijkt maakt ze onmiddellijk alert en op hun hoede. Ook daar kunnen ze niet aan ontsnappen, niet tijdens de reis naar en van de dierenarts, maar ook niet bij de dierenarts zelf.
  • Eerdere negatieve ervaringen: als een kat al eerder bij de dierenarts is geweest en dit een vervelende ervaring was, is ook dit een reden voor de kat om niet nog eens dat reismandje in te willen. En een dierenartsbezoek is nu eenmaal, zelfs voor katten die geen problemen hebben met reizen, toch vaak een minder fijne ervaring. Het zien, horen en ruiken van vreemde katten en honden bij de dierenarts, de vreemde geuren, het medisch onderzoek, temperaturen, geprikt worden, vreemde handen die je vasthouden…

Al die dingen samen maken een bezoek aan de dierenarts zo stressvol voor katten.

Eigenlijk is het heel begrijpelijk dat het merendeel van de katten zo gespannen wordt van het bezoeken van de dierenarts. Maar er zijn simpele dingen die je kunt doen, die een groot verschil maken.

In deze cursus gaan we eerst dieper in op natuurlijk gedrag van katten en het herkennen van stress en spanning. Daarna leer je hoe je, rekening houdend met de aard van de kat, je kat went aan de verschillende onderdelen van het bezoek aan de dierenarts.


Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.