2.2 Controlfreak

Katten hebben ook graag controle. Ze bepalen het liefste zelf wanneer en hoe ze iets doen. Worden ze daarin belemmerd of tot iets gedwongen, dan raken ze angstig of gefrustreerd. Ze zijn dus, zeker als ze eenmaal volwassen zijn, echte control freaks. Wie kent er niet de kat die miauwend bij een gesloten deur zit? Je opent de deur, de kat loopt erdoor, maar zodra je de deur sluit begint hij aan de andere kant van de deur te miauwen. De gesloten deur ontneemt de kat de controle en daar kan hij slecht tegen.

Ook voorafgaand aan een dierenartsbezoek moeten we de kat vaak al de controle op een aantal zaken ontnemen. Een kat die graag naar buiten gaat heb je binnen gehouden om te voorkomen dat je hem niet kunt vinden als het tijd is voor de afspraak. Moet de kat onder narcose dan heeft hij inmiddels flinke trek als hij eenmaal naar de dierenarts gebracht wordt. Hij wordt in een reismandje geplaatst en kan er niet uit. Bij de dierenarts wordt hij vastgehouden. Allemaal factoren die hem het gevoel geven dat hij geen controle over de situatie heeft. En daar houden katten niet van. Je kat zal misschien alleen maar heel stil en in elkaar gedoken zitten tijdens de reis en bij de dierenarts, maar de angst en stress gieren door het lijfje en het beestje is diep ongelukkig op dat moment.

Als een kat niet goed gesocialiseerd is op mensen, zal hij daarnaast sowieso al onrustig en angstig worden van mensen die te dichtbij komen of aan hem zitten. Zeker als dat vreemden zijn.


Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.