2.3 Katten leven in een geurenwereld

Voor katten is het kunnen ruiken en het waarnemen van geuren heel belangrijk. Ze gebruiken speciale geuren om met elkaar te communiceren en zichzelf gerust te stellen, de zogenaamde feromonen.

Op verschillende plaatsen op hun lichaam hebben ze geurklieren waarmee ze deze feromonen af kunnen geven. Er zijn verschillende soorten feromonen met verschillende functies. Ze gebruiken feromonen om het territorium te markeren en zo op afstand met andere katten te communiceren. ‘Huisgenoten’ worden herkend door geuren en er wordt een groepsgeur gecreëerd door het uitwisselen van feromonen met andere katten. Ook maken ze hun leefomgeving veilig door er hun eigen feromonen aan af te geven. Zo omringen ze zich met vertrouwde geuren.

Dit verspreiden van de feromonen doet de kat door het krabben aan voorwerpen, het wrijven met het kopje en/of lichaam langs voorwerpen en langs elkaar, het sproeien van urine en het deponeren van ontlasting zonder dit te begraven.
Het zo belangrijke territorium wordt en blijft vertrouwd voor de kat door die geuren waarmee hij zich omringt en communiceert. Haal je de kat uit zijn territorium, dan haal je hem dus uit zijn vertrouwde geurenwereld en dit is voor veel katten stressvol.

Op de website van het Katten Kenniscentrum Nederland vind je een uitgebreid artikel over feromonen. Klik hier om het artikel te openen.

Samengevat zijn dus het verlaten van het territorium, het verlies aan controle en de vreemde geuren, die ervoor zorgen dat een kat niet op zijn gemak is tijdens vervoer en bezoek aan de dierenarts. Dat een kat dat wel kan leren zie je misschien wel het best aan katten die naar buiten mogen. Die voelen zich de eerste keer dat ze naar buiten gaan ook niet op hun gemak, maar als ze het leuk hebben buiten en niet meer bang zijn, zal het gedrag al snel veranderen.


Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.