3.1 Wat is stress?

In de vorige lessen hebben we het telkens over stress. Maar wat is eigenlijk stress? Hoe herken je stress? En is stress altijd slecht voor je kat?

Stress is een lichamelijke reactie op alles wat opwinding of spanning veroorzaakt. Op het moment dat de kat spanning ervaart, gebeurt er van alles in zijn lichaam, onder andere:

  • verhoging van de hartslag
  • vrijkomen van stresshormonen
  • vertraging van de stofwisseling

Het lichaam wordt in een verhoogde staat van paraatheid gebracht om te kunnen vechten of vluchten. De weerstand verlaagt en als het moment van spanning voorbij is heeft de kat tijd nodig om van de stress te herstellen.

Stress ontstaat als de omgeving onvoorspelbaar is en de kat hierdoor geen controle over de situatie heeft. We hebben het in de vorige lessen al benoemd hoezeer dit van toepassing is bij het dierenartsbezoek: de kat wordt gevangen en in een mandje gestopt, vervolgens vervoerd in de auto, komt in een wachtkamer met vreemde geuren/geluiden, wordt uit het mandje gehaald, onderzocht en eventueel opgenomen. Dit is vaak teveel voor katten, die van nature hun territorium als veilige haven zien. Stress kan het welzijn, de gezondheid en het plezier in het leven van je kat aantasten. Te veel of te lang aanhoudende stress kan zelfs chronisch worden met psychische schade en verlaagde weerstand tot gevolg. Het is dus essentieel de kat te leren dat het vervoerd worden en het bezoek aan de dierenarts helemaal niet zo erg is en zelfs leuk kan zijn.

Een beetje stress, met voldoende tijd om te herstellen, is niet erg. Het hoort bij het leven. Als je het eten voor je kat klaarmaakt en je kat loopt miauwend om je heen dan is dat ook stress, maar dit hoort bij de normale dagelijkse stressoren. Het is vooral de stapeling van veel stressoren en/of de duur van de stress, die ervoor zorgt dat de stress bij een dierenartsbezoek te veel en te groot is.


Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.