4.2 Maak de reismand aantrekkelijk

Je weet nu aan welke eisen een geschikt reismandje moet voldoen. Misschien had je al een geschikt reismandje of ga je die nu kopen. Dan is het vervolgens belangrijk dat het reismandje voor de kat een fijne, veilige plek wordt, waar de kat graag in verblijft. Ook als je kat al gewend was aan zijn reismandje en nu een nieuw ander mandje krijgt is het handig om wat extra maatregelen te nemen. Het is immers wel een kat en een nieuw reismandje is toch weer vreemd.

Katten herkennen elkaar en de omgeving aan de geur. Met geuren kun je daarom veel betekenen in het wennen van de kat aan het mandje.

Verwijder allereerst vieze geuren

Na een dierenartsbezoek ruikt het mandje en het kleedje vaak naar allerlei zaken die een kat niet prettig vindt. Ook kan de kat, als deze bang was, angstferomonen hebben afgegeven aan het mandje en het kleedje. Maak daarom het mandje na ieder bezoek aan de dierenarts schoon. Was de kleedjes ook even uit na dierenartsbezoek.

Maak daarna het mandje veilig en vertrouwd

  • Zet het schone mandje op een plek in huis waar je kat graag komt met het deurtje open. Wil je het goed aanpakken dan hoort het reismandje in feite bij het meubilair en staat het altijd in huis.
  • Leg er een zacht kleedje in dat de kat al op een andere plek in huis heeft gebruikt als slaapplaats. Zo ruikt het meteen vertrouwd. Katten vinden het fijn zich te verstoppen als ze bang zijn. Daarom is het belangrijk dat het kleedje in de reismand groot genoeg is, zodat je kat er ook onder kan kruipen. Om dezelfde reden hang je ook nog een handdoek of een kleedje of dekentje over het reismandje.
  • Als je kat een persoon heeft waar hij erg aan gehecht is, dan kun je ook een kledingstuk van die persoon in/bij het mandje leggen of over het mandje hangen.
  • Zorg dat je altijd meerdere kleedjes in huis hebt liggen waar de kat op slaapt, zodat je een reservekleedje hebt om mee te nemen als je naar de dierenarts gaat, voor het geval dat de kat het kleedje dat in het mandje ligt bevuilt.
  • Zorg dat je voor ieder reismandje een dekentje, handdoek of een hoes op maat hebt, die je rond de reismand hangt. Deze gebruik je ook als je op stap gaat met je kat. Zo zal je kat minder snel schrikken van vreemde geluiden, geuren en vreemde mensen en dieren.

Voeg tot slot prettige associaties toe

  • De kleedjes kun je de geur van je kat geven door ermee langs de mondhoeken/wangen van de kat te wrijven. Hier zitten klieren waarmee de kat geruststellende feromonen verspreidt. Dezelfde die hij ook verspreidt als hij kopjes geeft.
  • Leg regelmatig iets lekkers of speelgoed van de kat in het mandje of strooi er wat kattenkruid of gedroogde valeriaanwortel in. Dit lokt verkennen van het mandje door de kat uit.
  • Spray minimaal 15 minuten voor vertrek een beetje Feliway spray in het mandje. Feliway is een synthetisch product dat de natuurlijke katten feromonen die de kat via de klieren op de wangen en het voorhoofd afgeeft nabootst. Net als bij het aanbrengen van de eigen geur uit die klieren zorgt het voor een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid. Spray nooit met Feliway op de kat of in het mandje als de kat erin zit!

Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.