5.2 Stap 1

Als eerste leer je je kat dat het prettig is op en bij zijn kleedje én in de buurt van het reismandje te zijn.

Begin met een schoon reismandje

Maak het reismandje goed schoon met een sopje en spoel het na met warm water, zodat er geen vervelende geuren aan of in het mandje hangen.

Kies een geschikte plaats voor het reismandje

Zet het reismandje op een plek in de kamer waar hij voortaan mag blijven staan. Het reismandje blijft namelijk het meest vertrouwd als deze altijd in huis staat, met het deurtje eruit en vrije toegang voor de kat, wanneer de kat dit wil. Kies voor de reismand een kamer in huis waar de kat nu al veel is en zet de mand op een plek die rustig is en veilig aanvoelt voor de kat. Je ruimt het mandje dus niet op, op de momenten dat je niet oefent.

Is je kat bang voor het reismandje?

Maak het reismandje dan in ieder geval minder bedreigend door de bovenzijde er voorlopig af te halen en op te ruimen. Als je kat al vervelende ervaringen heeft met het reismandje, dan is je kat mogelijk heel gespannen nu het mandje in de kamer staat. Als dit zo is, plaats dan het reismandje in de kamer maar wacht een aantal dagen of langer voor je start met trainen. Pas als je kat er gerust op is dat dat reismandje daar in de hoek verder geen kwaad kan, kun je gaan oefenen.

Heb je meerdere katten?

Als je meerdere katten hebt, kan het handig zijn om de andere katten, waar je niet mee traint, tijdelijk in een andere ruimte te zetten. Je kan natuurlijk ook met de te trainen kat en het reismandje een andere kamer opzoeken. In het laatste geval is het wel belangrijk dat de kamer waarin je traint een ruimte is waar de kat bekend is en zich veilig voelt. Het scheiden van de katten zorgt ervoor dat de kat waarmee wordt getraind niet teveel wordt afgeleid of in de weg wordt gelopen door de andere katten, zeker als het een bange of onzekere kat is.

Beloningen

Als je kat gewend is aan het werken met een clicker kun je dit als beloningssysteem inzetten. Voor de meeste katten zal echter wat lekkers worden gebruikt als beloning. Mocht je een kat hebben die aanleg heeft om te zwaar te worden of die een speciaal dieet krijgt, dan kun je ook een deel van de dagelijkse voeding apart houden en deze brokjes gebruiken als beloning. Als je kat wel aparte beloningssnoepjes krijgt, dan heeft hij wat minder nodig van zijn normale voeding op de dagen dat er wordt getraind.

De oefening

Pak het kleedje waarmee je wilt gaan oefenen en leg dit in de buurt van het reismandje of in het begin wat verder weg, maar wel in dezelfde kamer. De afstand die je gebruikt hangt sterk af van hoe nerveus je kat is in de buurt van het reismandje. Is hij erg nerveus hou dan in het begin een grote afstand aan tussen reismandje en kleedje. Als je iets op de grond legt zijn bijna alle katten meteen nieuwsgierig en komen kijken.

Beloon je kat nu voor ontspannen gedrag op en rondom het kleedje. Dit doe je door telkens als de kat op het kleedje gaat de kat iets lekkers te geven. Doe dit een paar minuten en ruim dan het kleedje weer op tot de volgende keer oefenen.

Om de kat te leren ook naar het kleedje toe te gaan als het kleedje op de grond ligt kun je daarnaast regelmatig een beloning een stukje naast het kleedje leggen/gooien als de kat op het kleedje zit. De kat loopt dan van het kleedje weg en loopt daarna weer terug voor meer beloningen. Zo leert de kat naar het kleedje toe te lopen. Dit is de eerste stap in het zelf in het reismandje lopen.

Je kat leert op deze manier al heel snel dat het op en bij het kleedje zijn fijn is en zal er graag naartoe gaan voor meer beloningen. Ook met jou als eigenaar krijgt de kat overigens positieve ervaringen tijdens het trainen, waardoor de band tussen jou en je kat ook alleen maar beter wordt.


Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.