5.3 Stap 2

We gaan nu de kat leren uit zichzelf het reismandje in te lopen en daar even ontspannen te blijven zitten of liggen.

Dichter bij het reismandje

Leg aan het begin van een oefening het kleedje wat dichter bij het reismandje. Als het goed gaat en de kat is ontspannen op het kleedje, plaats het kleedje dan iedere sessie wat dichterbij het reismandje en uiteindelijk in het reismandje. Let iedere keer dat je wat dichterbij werkt goed op of de kat nog ontspannen is. Het is niet erg en zelfs aan te raden af en toe pas op de plaats te maken of zelfs een stapje terug in de training te gaan als je het idee hebt dat de kat het toch nog wat moeilijk of spannend vindt.
Beloon je kat ook nu weer voortdurend voor ontspannen gedrag op en rondom het kleedje. Dit doe je door telkens als de kat op het kleedje gaat de kat iets lekkers te geven. Doe dit een paar minuten en ruim dan het kleedje weer op tot de volgende keer oefenen.

In het reismandje

Uiteindelijk leg je het kleedje half in het reismandje en half ervoor aan het begin van een oefening en als de kat dan nog steeds op het kleedje gaat, is de tijd aangebroken om het kleedje in het reismandje te leggen en daar te oefenen. Je kat loopt nu tijdens het oefenen zelf het reismandje in en uit en je beloont de kat voor het in het reismandje staan, zitten en liggen.

We hebben je geadviseerd in eerste instantie het mandje zonder bovenkant te plaatsen. Als de kat eenmaal zover is dat deze meerdere minuten ontspannen op het kleedje zit of ligt in het reismandje, dan is het tijd met de bovenzijde van het mandje te gaan oefenen.

Wennen aan bovenzijde mandje

Plaats de bovenzijde minimaal een halve dag voor je gaat oefenen op de onderzijde van de mand, om je kat er vast aan te wennen dat er weer wat veranderd is. Bij sommige katten kun je meteen dezelfde dag alweer de oefening in het mandje doen. Voor meer nerveuze katten kan het nodig zijn de kat ook eerst aan de bovenkant op het mandje te wennen. Je begint dan opnieuw met het kleedje op grotere afstand en gaat in kleine stappen weer geleidelijk dichterbij. Vergeet vooral niet weer bij iedere stap te belonen en ga niet te snel.

Neem de tijd

Het lijkt misschien erg omslachtig katten op deze wijze aan het mandje te wennen, maar dit is voor nerveuze katten met eerdere slechte ervaringen met het reismandje echt noodzakelijk. Uiteindelijk kun je iedere kat op het eind van deze stap ontspannen het reismandje laten instappen. En dit nog steeds zonder dat je de kat hoeft aan te raken, op te tillen of op een andere manier te ‘helpen’. Hoe lang het duurt voor je zover bent hangt erg van de kat af. Een jonge, onderzoekende kat met weinig slechte ervaringen zal dit binnen een paar weken al uit zichzelf doen. Een oudere kat met veel slechte ervaringen met de reismand kan er maanden overdoen. Neem de tijd die nodig is en vergeet niet ook de kat die er minder moeite mee heeft te belonen. Ook voor die kat is het belangrijk voldoende goede ervaringen te hebben met de reismand.


Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.