5.4 Stap 3

Als je kat zich prettig voelt in de reismand en het geen probleem vindt er minutenlang in te zitten dan is het tijd voor de volgende stap: het sluiten van het deurtje. Dit is een stap die veel van je geduld kan vragen, omdat katten dit moment van verlies van controle vaak niet fijn vinden. Het is essentieel dat je kat bij deze stap niet in paniek raakt en zodra je maar denkt dat je kat eruit wil, open je onmiddellijk het deurtje voor je kat. Je zorgt hiermee dat je kat controle houdt en zoals je eerder hebt geleerd is dit belangrijk om stress te voorkomen bij je kat. Om dezelfde reden vergrendel je het deurtje in het begin niet tijdens het oefenen, je wilt het deurtje immers snel weer kunnen openen.

Het sluiten van het deurtje

Je kat stapt in het reismandje en je geeft een beloning. Vervolgens sluit je het deurtje en geeft de kat door het deurtje opnieuw een beloning. Dan open je het deurtje weer en geeft nog een laatste keer een beloning in het reismandje. Vindt je kat het sluiten van het deurtje spannend? Splits dan ook deze oefening in kleinere stapjes: eerst een paar centimeter bewegen met deurtje, de volgende keer iets verder, voordat je überhaupt het deurtje sluit.

Steeds iets langer in het mandje

Vervolgens ga je de tijdsduur dat het deurtje dicht is en de kat in het mandje zit opbouwen. Je kat moet in ieder geval een aantal minuten in het reismandje kunnen zitten met het deurtje dicht zonder onrustig of nerveus te worden. Is dat het geval dan kun je het ronddragen in de mand uit de volgende les ook al gaan oefenen. Als een reis naar de dierenarts ongeveer een half uur duurt zul je daarnaast de tijd in de reismand ook steeds iets langer moeten maken. Zet het mandje bijvoorbeeld tijdens het oefenen naast je op de bank en oefen terwijl je tv kijkt of leest. Dit is voor de kat vaak een heel rustig en ontspannen moment, waarin hij probleemloos wat langer in het mandje kan en wil gaan, met het deurtje telkens een poosje dicht. Als je dit goed traint en het mandje staat op een fijne plek in huis met het kleedje er altijd in, dan kan het goed zijn dat je kat nu zelf ook buiten de oefeningen regelmatig in het mandje gaat liggen slapen/rusten. Dat is perfect en betekent dat je kat inmiddels het mandje als een prettige veilige plek ziet. Dat is al een heel verschil met de kat die vlucht als hij de reismand ziet en we kunnen nu naar de laatste fase van de training.

Belonen in het reismandje

Beloon alle onderdelen van de oefening, zowel het in het reismandje stappen,
als het in het reismandje zitten met het deurtje dicht.


Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.