5.5 Stap 4

Het is zover, je gaat nu de reismand met kat erin optillen en verplaatsen. Ook dit is weer een moment waarop veel katten alsnog in de stress schieten. Omhoog getild worden zonder controle is echt lastig voor veel katten.

Blijf belonen

Dat je kat nu zonder problemen in de reismand stapt, betekent niet dat je dit niet meer regelmatig beloont. Je pakt je beloningen en laat de kat zelf met je meelopen naar de reismand. Zodra de kat in de reismand stapt beloon je dit. Je sluit het deurtje en beloont weer en dan ga je het mandje optillen met de kat erin.

Optillen van de reismand

Je tilt de reismand op en zet deze een meter verder weer neer. Doe dit rustig en met twee handen. Je geeft de kat weer een beloning in de reismand, opent het deurtje en laat de kat eruit lopen. In dit stadium kan ook het praten tegen de kat en de kat al pratend prijzen helpen je kat rustig te houden.

Lopen met de reismand

Nu ga je lopen met de reismand, eerst een paar meter, dan geleidelijk wat langer. Blijf je kat ontspannen houden door voortdurend te belonen tijdens de oefening en rustig met hem te praten. Uiteindelijk loop je ook een keer naar de auto en weer terug en bij een volgende stap ga je een poosje in de auto zitten met de kat in de reismand bij je.

Geen paniek

Wordt de kat onrustig (miauwen, trekken aan het deurtje) tijdens de oefening, zet dan onmiddellijk de reismand neer en open de deur. Ga de volgende dag verder met oefenen, maar ga één of twee stappen terug, dus weer oefenen zonder het optillen bijvoorbeeld. Je bent mogelijk toch nog te snel gegaan. Dat kan gebeuren, maar voorkom wel dat je kat in paniek raakt en maak het hem makkelijker om ontspannen te blijven.

Hou de mand stabiel

Zorg dat je het tillen en dragen rustig doet. Als je een reismand aan het handvat draagt gaat hij al snel heen en weer zwaaien, dit is heel onprettig voor de kat. Liever til je de mand met twee handen tegelijk op en ondersteunt hem zodat hij zo stabiel mogelijk blijft en niet schommelt.

Dit resultaat kun je met training bereiken:

Deze kat is inmiddels zo dol op haar reismandje dat ze, zodra deze ergens neer wordt gezet
erin loopt en wacht op een beloning. Dit resultaat is behaald na één maand een paar maal
per week kort oefenen met een kat die dol is op lekkere hapjes.


Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.