5.6 Geen tijd om te trainen?

Soms is er gewoon geen tijd om eerst te oefenen, want je kat heeft een operatie nodig of je moet om een andere reden op korte termijn naar de dierenarts. Dan hierbij wat adviezen om ook dan de kat met zo min mogelijk geworstel en stress in het mandje te krijgen.

  • Tref tijdig voorbereidingen en wacht niet tot het laatste moment met de kat in het mandje zetten. Dan voorkom je stress en haast bij jezelf. Zet het mandje dus al ruim van te voren schoon klaar op een plaats waar je straks gemakkelijk de kat erin kunt plaatsen.
  • Zet het mandje klaar met het deurtje open. Heeft de mand een opening aan de bovenkant, zet die dan open. Is het een mandje met de opening aan de voorzijde, dan kan het handig zijn het mandje op de achterkant te zetten met de opening naar boven.
  • Wacht op een moment dat je kat rustig ergens ligt of zit, waar je hem gemakkelijk kunt pakken.
  • Loop met een grote handdoek naar de kat en wikkel de kat in de handdoek. Daarna loop je met de ingepakte kat naar de reismand en laat hem voorzichtig erin zakken. Dit lukt vaak het best met de achterzijde van de kat (staartkant) als eerste. Laat als dit mogelijk is iemand anders het mandje vasthouden tijdens het erin plaatsen van de kat. Het is het meest praktisch als het mandje wat hoger staat bij deze handeling, bijvoorbeeld op een tafel of een andere, stevig en stabiele ondergrond. Dan hoef je niet te bukken.
  • Zet, zodra de kat in de reismand zit, de reismand weg in een rustige kamer waar geen andere dieren of mensen komen en hang er een kleedje met de geur van thuis of een kledingstuk van iemand die de kat graag mag overheen. Hier blijft het mandje staan tot je vertrekt. Zo rustig en donker mogelijk, omringd met een fijne geur, zodat de kat niet verder in paniek raakt.

Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.