6. Vervoeren zonder stress

Als je een kat vervoert is het belangrijk dat het veilig en met zo min mogelijk stress gebeurt. Vervoerd worden is voor katten in ieder geval al veel minder stressvol als je de kat traint in het vrijwillig in het reismandje te gaan en een geschikt reismandje gebruikt. Nu je dit geleerd hebt, geven we je graag een aantal adviezen om de reis zo comfortabel en veilig mogelijk te laten verlopen.

Voorbereidingen

 • Plan de afspraak met je dierenarts, indien mogelijk, op een tijd dat je buiten de spits kunt reizen. De reis wordt dan niet onnodig lang.
 • Zorg dat je kat, tenzij de dierenarts anders aangeeft, zo’n vier à vijf uur voor de reis niet meer heeft gegeten. Dat maakt de kans op overgeven of aandrang tot plassen of poepen onderweg veel kleiner. Als je weet dat je kat misselijk wordt tijdens het reizen, overleg dit dan met de dierenarts. Misschien heeft je kat last van reisziekte.
 • Gebruik een geschikt reismandje en een vertrouwd kleedje of handdoek in het reismandje om op te liggen. Dit moet voldoende groot zijn. Als de kat dit wil, moet hij eronder kunnen kruipen.
 • Bespray eventueel de binnenkant van het reismandje minimaal 15 minuten voor je de kat erin plaatst met een beetje Feliway. Niet teveel: eenmaal sprayen in iedere hoek en een of twee keer op de vloer en bovenkant is voldoende. Feliway is een synthetische nabootsing van de natuurlijke kattenferomonen die katten afgeven met de klieren op hun kopje en deze geuren geven een gevoel van veiligheid en vertrouwen aan de kat.
 • Neem voor de zekerheid ook een extra dekentje of kleedje mee voor in het mandje. Dit is zeker verstandig als je kat weleens zijn reismandje bevuilt tijdens het vervoer. Maar ook bijvoorbeeld na een operatie of andere ingreep. Grote handdoeken zijn ideaal hiervoor. Ze absorberen veel vocht, je kat kan er bij de dierenarts op of onder blijven zitten en je kunt ze warm genoeg wassen.

Veiligheid en bescherming

 • Sommige katten kijken graag naar buiten, maar het merendeel van de katten verstopt zich liever tijdens de reis. Verstopt zijn biedt katten een gevoel van veiligheid. Bedek de reismand daarom met een doek of een op maat gemaakte hoes tijdens de reis. Ook deze ruikt bij voorkeur bekend door hem van tevoren in huis als slaapplaats te gebruiken voor de kat. Zelfs enkel het ruim van tevoren in de woonkamer leggen van de handdoek zorgt al voor een vertrouwde geur. Is je kat vooral heel erg gehecht aan jou of een ander gezinslid? Overweeg dan de handdoek een nachtje bij je in bed onder de deken te leggen. Door de warmte in bed neemt de handdoek gemakkelijk de geur van die persoon op. Het zorgt voor extra geborgenheid voor de kat. Dit geldt natuurlijk alleen als het de geur is van iemand waar de kat dol op is! Ook een kledingstuk van een voor de kat vertrouwd en geliefd persoon kan als afdekking gebruikt worden. Denk je dat jouw kat toch liever naar buiten kijkt, dan kun je altijd aan de voorkant van de reismand de hoes of handdoek optillen.
 • Neem je meer dan één kat mee, vervoer ze dan allemaal in een eigen mandje. Zijn het katten die echt heel dikke vrienden zijn en zich bij elkaar in een mandje prettiger voelen, dan kan dit soms wel, maar zorg dat je altijd per kat een reismandje bij je hebt, zodat je ze indien nodig wel kunt scheiden.
 • Zelfs als je kat graag naar buiten kijkt is ons advies toch je kat nooit los in de auto te laten, gebruik altijd een stevig reismandje, zowel voor jouw veiligheid als die van de kat.

Stabiliteit

 • Bij het optillen en dragen van de reismand naar en van de auto gebruik je het liefst beide handen. Door de reismand aan het handvat te dragen zwiept deze vaak nodeloos heen en weer, wat niet prettig is voor de kat.
 • Zorg dat de reismand stevig staat door deze ofwel vast te zetten in de voetenruimte in de auto, ofwel met de autogordel, zodat het niet kan verschuiven.
 • Plaats ook een handdoek of deken onder het mandje als schokbreker en om mogelijke ongelukjes te absorberen.
 • Rij rustig, zodat de kat niet heen en weer geslingerd wordt in het mandje.
Het reismandje is afgeschermd met een handdoek en staat vast in de autogordel.

Rust en geruststelling

 • Wees zelf kalm tijdens de reis, zodat de kat geen stress van jou oppikt. Ondersteun de kat en vermijd harde geluiden, dus beter ook geen harde muziek. Zachte muziek of de radio niet te hard is natuurlijk prima, maar dan vooral muziek zonder plotselinge geluiden, zoals klassieke muziek.
 • Bij de ene kat kan het helpen rustig te praten, maar er zijn ook katten die daar alleen maar onrustig van worden, dus kijk wat jouw kat nodig heeft.
 • Zorg ervoor dat de verwarming of airconditioning openingen niet in de richting van de kat blazen.
 • Als je kat niet te bang is, kun je hem ook heel goed tijdens de reis beloningen geven, zo zet je je training ook mooi voort op weg naar de dierenarts en weer terug.

Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.