7.2 De spreekkamer

Ook in de spreekkamer is het belangrijk dat de omgeving zo voorspelbaar mogelijk blijft voor de kat. Dit betekent dat het er rustig moet zijn: geen harde geluiden en geen onverwachte bewegingen.

De kat hoeft niet direct uit het mandje, maar mag even wennen aan de nieuwe ruimte met dus ook nieuwe geuren. Het deurtje van het mandje kan wel alvast open worden gezet en ondertussen kan de dierenarts met je doornemen wat de reden is voor het bezoek. Misschien stapt de kat wel uit eigen beweging uit het mandje, maar mogelijk kiest hij er ook voor om veilig op zijn vertrouwde plekje te blijven zitten.

Als de dierenarts je kat wil onderzoeken gebeurt dit bij voorkeur zoveel mogelijk in het eigen mandje en dan is het heel fijn als de bovenkant van het mandje af gehaald kan worden. Ook als de kat voor bepaalde onderzoeken, bijvoorbeeld het wegen, wel uit zijn mandje gehaald moet worden is dit het minst spannend voor de kat door de bovenkant er af te halen en de kat voorzichtig op te tillen en niet door het mandje te kantelen en de kat ‘uit het mandje te schudden’.

Binkie is onderzocht in zijn eigen mandje.

Voor het onderzoek start, is het fijn als de kat vast kennis kan maken met de dierenarts door aan zijn of haar hand te snuffelen. De stress tijdens het onderzoek kan worden verminderd door pauzes in te lassen: korte, niet intensieve contactmomenten zijn minder spannend dan langdurig te worden vastgehouden en te worden onderzocht. Direct oogcontact met de kat moet worden vermeden. In kattentaal is het ‘aanstaren’ erg bedreigend en katten die elkaar aankijken stellen elkaar gerust door weg te kijken of te ‘knipogen’ met beide ogen tegelijk. Als eigenaar kan je dit ook doen en ook de dierenarts kan deze communicatietechniek gebruiken om de kat gerust te stellen, zeker als er bijvoorbeeld een oogonderzoek of ander onderzoek aan de kop moet gebeuren waarbij de kat recht wordt aangekeken.

Is de kat heel bang, dan kan het helpen een grote handdoek te gebruiken tijdens het onderzoek of de behandeling. Met een handdoek over het kopje ziet de kat de bedreiging niet, waardoor hij vaak minder angstig is. Bij onderzoeken waarbij de kat goed moet worden vastgehouden, bijvoorbeeld bij bloedafname, zorgt het inwikkelen in de handdoek ervoor dat ‘die vreemde, enge handen’ de kat minder hoeven vast te houden waardoor de kat vaak rustiger is en blijft. Als deze handdoek ook nog naar thuis ruikt, is het effect nog groter. Neem dus vooral zelf een grote handdoek mee van thuis als je kat dit nodig heeft. Een goede kattendierenarts zal dit alleen maar kunnen waarderen en vindt dit heus niet vreemd.

Door een handdoek over het hoofdje ziet deze kat de dierenarts en de paraveterinair niet en is het minder eng voor hem om zijn nagels te knippen.

Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.