7.3 De opname

Soms moet een kat worden opgenomen in de praktijk, bijvoorbeeld voor een operatie of omdat de kat ziek is en infuustherapie nodig heeft. In de ideale wereld is er in elke dierenartsenpraktijk een aparte opname voor katten, maar logistiek is dit vaak niet mogelijk. Gelukkig zijn er wel een aantal maatregelen die de dierenarts en jij als eigenaar kan nemen om de stress ook tijdens een opname zo laag mogelijk te houden bij de kat.

Bij de inrichting van de opnameruimte is het belangrijk dat de hokken zich aan één kant van de ruimte bevinden zodat de dieren die in de opnamehokken zitten elkaar niet kunnen zien. Tijdens de opname kan er een handdoek voor het hokje worden gehangen zodat de kat minder van de omgeving ziet. Als het opnamehok groot genoeg is, kan de kat in zijn eigen mandje (zonder deurtje) in de opname worden gezet zodat er een goede schuilmogelijkheid (met zijn eigen geur) is. Tijdens een langere opname kan er ook een kartonnen doos in het opnamehok worden gezet waar de kat zich in kan verstoppen. Verstoppen zorgt voor minder stress, zo blijkt uit onderzoek naar schuildozen voor asielkatten.

De hokken in deze opname bevinden zich allen aan één kant van de ruimte.
Voor het opnamehok rechtsonder hangt een handdoek om het zicht op de ruimte deels te ontnemen.

Het is belangrijk dat de hokken goed schoon gemaakt kunnen worden, zodat een kat niet meer ruikt welke kat er voor hem in het opnamehokje heeft gezeten. Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen die de eiwitten in urine, ontlasting en braaksel afbreken, zodat het opnamehok echt een neutrale geur krijgt. Het is fijn voor de kat als er een kleedje van thuis in het opnamehokje ligt, zowel bij een korte als langere opname. Bij een langere opname is het goed als zoveel mogelijk dezelfde kleedjes en handdoeken worden gebruikt per kat, omdat de kat zijn eigen geur hieraan afgeeft. Een feromonenverdamper in het stopcontact kan daarnaast zorgen voor een minder bedreigende geur in de gehele opnameruimte.

Ook in de opname kan gebruik worden gemaakt van grote handdoeken. Deze kat heeft in haar eigen mandje onder een grote handdoek een narcoseprik gekregen en mag in haar eigen mandje in slaap vallen voor de operatie.

Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.