8. Een aantal laatste aandachtspunten

Eenmaal thuis zou je denken dat er geen enkele reden is om nog gestrest te zijn. Maar juist dan kan je een onaangename verrassing te wachten staan. Vooral als je meer dan één kat hebt.

Nietsvermoedend laat je je kat(ten) uit de reismand. Ze lopen naar elkaar toe en dan gebeurt het. Schijnbaar vanuit het niets ontstaat er een grote vechtpartij. De haren vliegen in het rond en de katten lijken opeens elkaars grootste vijanden te zijn geworden.

Dat lijkt heel vreemd, maar is helemaal niet zo onlogisch als je kijkt naar de belevingswereld van katten. Katten herkennen elkaar niet alleen door het zien, maar ook door de geur. Die geur ontstaat door een combinatie van de eigen geur van de kat, het langs elkaar wrijven met andere bevriende katten en de geuren die in huis hangen. Als een kat een vreemde kat zou zien, zou hij die niet meteen benaderen, maar vanaf een afstand al gaan dreigen. Doordat de katten elkaar op afstand niet kunnen ruiken, gebruiken ze hun ogen als eerste zintuig voor het herkennen van elkaar. Ze zien de andere kat en herkennen die, waarop ze in vol vertrouwen de andere kat benaderen. Dit zouden ze niet gedaan hebben bij een vreemde kat, dan gaan ze op afstand al dreigen en vluchten of soms aanvallen (afhankelijk van het karakter).

Je kat is dus in de veronderstelling dat hij een bekende kat ziet en komt veel dichterbij dan hij bij een vreemde kat zou hebben gedaan. Stel je voor wat een schrik dat kan geven bij de kat als hij zo dichtbij is dat hij de ander ruikt. Veel katten vertrouwen vooral op hun neus en als ze dichter bij de andere kat zijn geeft de neus informatie, die niet klopt met wat ze zien. De andere kat ruikt namelijk onbekend. Erger nog: de kat heeft de geur die hoort bij de dierenarts om zich heen hangen! Laat dat nou net een geur zijn waar de meeste katten geen positieve herinneringen aan hebben. Een kat die gevoelig is voor vreemde geuren kan dan opeens hevige agressie tonen naar de andere kat door de schrik.

Denk niet dat het wel mee zal vallen, omdat je maar even bij de dierenarts bent geweest. Die vreemde geur hangt al snel aan je kat na een dierenartsbezoek. Denk aan de tafel en de weegschaal, schoonmaakmiddelen, zelfs narcosegassen verspreiden geur. Vergeet bovendien niet het feit dat je kat mogelijk bang is geweest en dat de geur van angstzweet dan nog om hem heen hangt.

De gevolgen van deze aanval op de kat die naar de dierenarts is geweest kunnen groot zijn. Want nu is die kat ook geschrokken en gaat blazen de eerstvolgende keer dat de andere kat in de buurt komt. Zo kan een prachtige vriendschap tussen twee katten in een paar seconden veranderen in katten die elkaar niet meer kunnen luchten of zien.

Ook de kat die thuis is gebleven kan als eerste agressie tonen als hij wordt benaderd. De kat die bij de dierenarts is geweest gedraagt zich misschien anders als normaal door pijn van de behandeling of omdat hij nog wat suf is door de narcose. Vaak zijn één of beide katten gestrest op dat moment en een kat die gestrest is, is vaak heel alert en snel geïrriteerd en reageert daardoor sneller met agressie.

Voorbeelden van ‘vieze geuren’ in de dierenartsenpraktijk

Je katten reageren niet gevoelig op vreemde geuren

Niet iedere kat reageert gelukkig zo, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Dat je katten voorheen niet reageerden op de geur van de dierenarts, geeft geen garantie dat ze dat in de toekomst ook niet zullen doen. Er kan altijd iets veranderd zijn sinds het vorige dierenartsbezoek in de relatie tussen beide katten. Daarnaast kan de kat die terugkomt van de dierenarts ook geïrriteerd zijn door stress en/of pijn. Speel dus op veilig en hou de katten, ook als ze bevriend zijn, bij thuiskomst eerst even apart. Laat ze na een poosje eerst via een deurkier aan elkaar snuffelen. Volgt er geen geblaas of andere agressie dan kun je ze gewoon bij elkaar laten. Gebeurt dit wel, dan sluit je onmiddellijk de deur en behandel je ze hetzelfde als katten die wel gevoelig op geuren reageren.

Je katten reageren wel gevoelig op vreemde geuren

Bij thuiskomst plaats je de kat die naar de dierenarts is geweest in een aparte kamer met zijn eten, drinken, kattenbak en andere noodzakelijke benodigdheden. Je geeft de kat die naar de dierenarts is geweest de mogelijkheid zich te wassen en bij te komen van de reis. Door het wassen gaat de kat alweer minder vreemd ruiken. Als er verder geen operatie of een andere ingreep heeft plaatsgevonden dan geef je na circa een halve dag beide katten eerst een maaltijd, bijvoorbeeld wat blikvoer. Nadat ze hun buikje volgegeten hebben en lekker ontspannen zijn, hou je de deur op een kier. Komen ze snuffelen en wordt er niet geblazen, dan kunnen ze bij elkaar. Anders wacht je weer een halve dag en herhaalt het voeren en de kier van de deur. Als je kat geopereerd is kun je het best minimaal 48 uur wachten voor je de katten laat snuffelen door de deur. De geur is dan veel sterker veranderd. Daarnaast kan de kat die een operatie heeft ondergaan zich anders gedragen door de narcose of door pijn.

Beide katten mee naar de dierenarts als remedie?

Beide katten meenemen naar de dierenarts helpt niet tegen ruzie door dierenartsbezoek. In tegendeel: dit kan de stress juist verhogen, want nu zijn beide katten gespannen door de reis en het dierenartsbezoek.

Het reismandje na vervoer

Terwijl je de katten rustig aan elkaar laat wennen, maak je na een dierenartsbezoek altijd het reismandje goed schoon en was je alle kleedjes en de hoes uit. Daarna kun je het reismandje weer terugzetten in de kamer op het vertrouwde plekje. Maak het mandje meteen weer zo comfortabel en aantrekkelijk mogelijk. Een doek hangend over het mandje kan het extra warm en aantrekkelijk maken voor de kat. Regelmatig wat speeltjes en kattensnoepjes in het mandje leggen zullen er voor zorgen dat de kat weer positieve ervaringen kan opdoen met het mandje.


Overzicht cursus ‘Naar de
dierenarts? Geen stress!’
Lessen
IntroductieNaar de dierenarts met de kat,
vaak een groot probleem
Oorzaken stress bij vervoer en
dierenartsbezoek
De aard van het beestjeTerritoriaal


Controlfreak


Katten leven in een geurenwereld
Spanning en stressWat is stress?
Stresssignalen
Overspronggedrag en intentiebeweging
Chronische stress
De voorbereidingenZorg voor een geschikte reismand
Maak de reismand aantrekkelijk
Train je kat
Training reismandBenodigdheden
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Geen tijd om te trainen?
Veilig en comfortabel op padVervoeren zonder stress
Bij de dierenartsDe wachtkamer
De spreekkamer
De opname
Weer thuisEen aantal laatste aandachtspunten
Gefeliciteerd!Meer cursussen volgen?

Reacties zijn gesloten.