Help, mijn kat krabt aan de meubels!

Word je wanhopig van je kat vanwege het krabben aan de meubels of het behang? Lees dan deze praktische tips om het gedrag te veranderen.

Krabben is natuurlijk gedrag

Een kat krabt niet alleen om zijn nagels te onderhouden. Hij heeft geurklieren in zijn voetzooltjes en al krabbend zet hij de geur af op plekken die voor hem belangrijk zijn. Het ruiken van de eigen geur maakt dat de kat zich veilig en zeker voelt.

Krabben helpt de kat kat bovendien bij het rekken en strekken van de spieren. Krabben kan ook een uitlaatklep zijn voor spanning of frustratie. Verder heeft het een signaalfunctie. Het markeren is op afstand zichtbaar voor andere katten. Als er ruzie is tussen katten in huis of als de kat bang is voor andere katten buiten, kan hij ineens veel meer gaan krabben.

kat krabt aan boom
Krabben is natuurlijk gedrag

Een krabpaal is onmisbaar

Het begint allemaal met een goede krabpaal of -plank. Bij de keuze van een een krabpaal let je op de volgende punten:

 • Sommige katten krabben horizontaal, andere liever verticaal. Kijk waar je kat nu krabt en pas de nieuwe paal of plank daarop aan.
 • Zorg dat de krabpaal hoog genoeg is, zodat je kat zich helemaal uit kan strekken.
 • Sommige katten houden van sisaltouw, andere hebben een voorkeur voor karton.
 • De krabpaal moet stabiel staan. Een kat kan behoorlijk kracht zetten en een instabiele paal is onaantrekkelijk.

Maak de krabpaal aantrekkelijk

 • De krabpaal moet altijd in de ruimte staan waar je kat het vaakst is. Meestal is dat de woonkamer.
 • Zet de krabpaal bij voorkeur in de looproute van je kat.
 • Omdat katten om meerdere redenen krabben is het een goed idee krabpalen op diverse plekken in huis te zetten. Bijvoorbeeld in de buurt van de slaapplaats van je kat, zodat hij zich kan uitrekken als hij wakker wordt.
 • Sommige katten markeren als ze van buiten naar binnen komen. Deze katten doe je een plezier met een krabpaal bij de deur.
 • Je kunt de krabpaal extra aantrekkelijk maken door er wat kattenkruid- of valeriaanspray op te spuiten.

Niet meer aan de meubels krabben

Als je voldoende krabmogelijkheden hebt voor je kat en hij blijft toch de voorkeur aan je bank geven, kun je het volgende doen:

 • Maak de krabplaatsen onaantrekkelijk door er tweezijdig tape, een gladde stof of stevig plastic op te bevestigen.
 • Zet tegelijkertijd een krabpaal direct naast de plaats waar je kat aan de meubels krabt. Beloon je kat als hij naar de krabpaal loopt, maar ook als hij deze gebruikt heeft.
 • Als hij eenmaal gewend is aan het gebruik van de krabpaal, verplaats deze dan geleidelijk naar een andere plaats als de huidige plek onpraktisch is.

Niet straffen

Gebruik van de plantenspuit, ‘nee’ roepen en andere vormen van straf kunnen niet voorkomen dat je kat aan de meubels of het behang krabt. Je kat koppelt de straf aan jouw aanwezigheid en zal in je afwezigheid alsnog zijn gang gaan. Bovendien zijn er katten die aandacht van de eigenaar vragen door zeer nadrukkelijk richting meubels of behang te lopen. Deze beloon je onbewust met je aandacht, ook al is het negatieve aandacht.

Realiseer je dat het naar de krabpaal toe dragen en daar tegenaan gezet worden en/of pootjes vasthouden en langs de paal wrijven door veel katten als vervelend wordt ervaren. Gevolg is dat de kat de krabpaal dan juist gaat vermijden.

Een goed alternatief bieden én tegelijkertijd de meubels onaantrekkelijk maken is de beste oplossing.

Gedragstherapie

Als je kat probleemgedrag vertoont kunnen daar allerlei redenen voor zijn. Wacht niet te lang met hulp zoeken, want het gedrag wordt steeds moeilijker te doorbreken. Een kattengedragstherapeut kan je helpen de oorzaak te vinden en een gerichte oplossing bieden. Gediplomeerde kattengedragstherapeuten vind je op kattengedragstherapeuten.nl.

Reacties zijn gesloten.