Esther Bouma

Esther BoumaMijn hele leven ben ik omringd door katten. Mijn ouders hadden beide katten en toen ik op kamers ging wonen en de kat niet mee mocht, heb ik direct mijn eerste echte ‘’eigen’ kat uit een asiel gehaald (‘Lodewijk III’). Daarna ben ik nooit meer ‘katloos’ geweest. Katten hebben mij altijd gefascineerd; van de onbekende kater die met zijn staart omhoog naar je toe komt alsof hij je al jaren kent, tot mijn eigen huistijger die mij soms compleet negeert – het gedrag van een kat is en blijft intrigerend.

In 1998 ben ik Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens deze studie heb ik veel geleerd over het waarom en het hoe van gedrag. Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik mij verdiept in de partnerkeuze van de pimpelmees (krijgen knappe pimpelmannen vaker zonen?) en de partnerkeuze van de mens (valt de ‘moderne vrouw’ nog steeds voor de ‘oerman’?).

Na mijn afstuderen in 2004 heb ik vijf jaar onderzoek gedaan naar de effecten van stress. Langdurige stress heeft zeer heftige gevolgen voor het lichaam die kunnen resulteren in gedrags-en stemmingsstoornissen. Desondanks ontwikkelt niet iedereen zulke stoornissen. Er zijn grote individuele verschillen in de reactie op stress en dat geldt zowel voor mensen als voor dieren. In 2010 heb ik mijn doctorstitel in de Medische Wetenschappen behaald.

Ik werk drie-en-halve dag per week als onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen en in het weekend ben ik vaak in het asiel te vinden waar ik als vrijwilliger op de katten afdeling werk. Omdat ik graag op een actieve manier wil bijdragen aan het verbeteren van dierenwelzijn ben ik in oktober 2017 gestart met de opleiding Gedragstherapeut voor Katten. Veel dierenleed, is mijns inziens, het gevolg van onwetendheid. Daarom deel ik graag mijn kennis over natuurlijk kattengedrag en hun welzijnsbehoeften met zoveel mogelijk mensen. Ik heb twee katers: Spetter van 14 en Spike van 6.

Happy Cats, Happy People, Purrfect World.

Reageren is niet mogelijk