Katten maken veel verschillende geluiden; ze spinnen, miauwen, mekkeren, schreeuwen en ga zo maar door. Het spinnen van katten is voor veel mensen een favoriet en rustgevend geluid, terwijl geschreeuw als onaangenaam en zeurend wordt ervaren. Zouden katten zich bewust zijn van het effect dat deze verschillende geluiden op ons hebben?

Geluidsopnames van katten die spinnen

Onderzoekers hebben van verschillende katten twee geluidsopnames gemaakt: één wanneer ze spinden wanneer ze eten wilden of verwachtten van hun eigenaar (eten-spin) en één op een moment waarop ze niet om voedsel vroegen (spin). Wanneer deze opnames in paren werden afgespeeld aan katteneigenaren en mensen die geen katten hadden, bleek dat beide groepen mensen duidelijk het verschil hoorden tussen de twee soorten opnames. De eten-spin werd door de luisteraars als meer dringend en minder aangenaam beoordeeld als de spin. Hierop hebben de onderzoekers de akoestische eigenschappen van de ’eten-spin’ en de ‘spin’ vergeleken.

Spinnen is een toon met een hele lage frequentie (gemiddeld 27 Hz). De onderzoekers hebben in de opnames van het kattengespin een decibel-piek (geluidssterkte) gevonden tussen 220-520 Hz, wat een frequentie is waarop de stembanden van de kat worden gebruikt, zoals bij ‘spreken’ (miauwen, mekkeren, schreeuwen). Dit is een frequentie waar mensen onbewust heel gevoelig voor zijn, omdat baby’s op dezelfde frequentie huilen. Deze dB-piek was bij de eten-spin hoger dan bij de spin.

Piek in spinnen van katten

Om na te gaan of deze piek invloed heeft op de manier waarop het gespin wordt geïnterpreteerd door mensen, hebben de onderzoekers de opnames bewerkt. Hierbij hebben ze deze piek uit de opnames van de eten-spin gehaald en de rest van de opname onveranderd gelaten. Deze bewerkte opnames hebben ze vervolgens gepaard met de originele geluidsopname aan de proefpersonen laten horen. Deze beoordeelden de originele opname inderdaad als meer dringend, maar er was geen verschil in hoe aangenaam de luisteraars de opnames vonden.

Dit wijst er dus op dat die piek, waarbij de kat zijn stembanden gebruikt, een belangrijke invloed heeft op de manier waarop mensen het kattengespin waarnemen. Het zou dan ook zo kunnen zijn dat katten verschillende soorten gespin gebruiken voor verschillende gelegenheden, om bijvoorbeeld voedsel van ons te krijgen.

Geschreven door

Dr. Marsha Reijgwart, gedragsbioloog en kattengedragstherapeut

Bronartikel

McComb, K., Taylor, A.M., Wilson, C., Charlton, B.D., 2009. The cry embedded within the purr. Current Biology 19(13): R507-R508.