NANDA VAN DE WEERD

Dierenarts Nanda van de Weerd Dierenkliniek Online

Over Nanda van de Weerd

Ik woon samen met mijn man, drie kinderen en onze hond. Je leest het goed: geen kat… Ik vind ze fantastisch, dat zeker! Maar het is geen goede match met mijn hond. Onze laatste kat was dan ook liever bij de buurvrouw en daar is ze (met onze toestemming) gaan wonen.

Wel heb ik regelmatig zieke katten overgenomen waar geen geld voor beschikbaar was om ze te behandelen. Het is voor mij als dierenarts geen optie om een verder gezonde kat te laten inslapen, terwijl ik de middelen, mogelijkheden en kennis heb om ze er weer bovenop te krijgen.

 

Studie Diergeneeskunde

Op mijn 4e wist ik al dat ik dierenarts wilde worden, het was een soort oer-instinct, denk ik. De keuze voor de studie Diergeneeskunde was dan ook niet moeilijk voor mij. Ik heb van 1999 tot 2006 gestudeerd aan de Universiteit Gent in België. Het was daar fantastisch, wel keihard studeren, maar ik heb er echt van genoten. Het is inmiddels alweer aardig wat jaren geleden dat ik mijn diploma vol trots in mijn zak kon steken. Maar ik denk nog heel regelmatig terug aan die fijne tijd.

Werken als dierenarts

Inmiddels ben ik al 18 jaar dierenarts voor gezelschapsdieren. Na mijn studie heb ik eerst een aantal jaar in loondienst gewerkt. Daarna heb ik een eigen dierenartsenpraktijk opgericht. Maar aangezien mijn man en ik graag kinderen wilden krijgen, besloot ik dat een 60-urige werkweek daar niet bij paste. Dus verkocht ik de praktijk en ben ik weer in loondienst gaan werken toen ik zwanger was van onze oudste dochter.

Maar als je in loondienst werkt, hoor je te luisteren naar je werkgever. Er werd mij opgedragen om zoveel mogelijk eigenaren naar de praktijk te laten komen. Vooral geen gratis telefonisch advies geven. En dat stond mij behoorlijk tegen.

Dierenkliniek Online

Het viel mijn op dat eigenaren tegenwoordig al snel op het internet zoeken wat hun huisdier mogelijk mankeert. Helaas is veel informatie achterhaald of onjuist. Soms is het ook niet mogelijk of nodig om direct op consult te gaan bij een praktijk. Bijvoorbeeld omdat je dier ontzettend veel stress ervaart of je zelf krap bij kas zit. Zo ontstond mijn idee voor Dierenkliniek Online: een website waarop eigenaren (met behulp van filmpjes en foto’s) medisch advies over hun zieke hond of kat kunnen vragen.

Ik zie mijzelf als de tussenstap voor veel mensen die twijfelen. Vooral in de weekenden blijkt de drempel om naar een dierenarts te gaan erg hoog te zijn. Een onafhankelijke dierenarts zoals ik, kan je dan precies vertellen wanneer het nodig is om te gaan. Of dat je eerst zelf je huisdier op een bepaalde manier kunt behandelen zonder (spoed)consult.