JANNEKE VAN DER LAAN

Over Janneke van der Laan

De achtergrond van Janneke ligt in de neurowetenschappen gecombineerd met diergedrag en welzijn. Janneke heeft in 2009 de bachelor psychobiologie afgerond, waarna ze de master cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam heeft gedaan. Haar vakkenpakket in de bachelor was zoveel mogelijk toegespitst op diergedrag, naast de algemene vakken over o.a. de werking van de hersenen en cognitieve processen. Tijdens de master heeft ze vrijwel al haar vakken en onderzoeksstages op het gedrag en welzijn van dieren gefocust, wat resulteerde in een afstudeerproject in Engeland bij prof. Daniel Mills over de neurobiologie van stereotypieën bij paarden. Haar literatuurscriptie ging over zelfbewustzijn bij dieren.

De Diergedragspraktijk

Janneke is gediplomeerd gedragstherapeut voor dieren en werkt bij De Diergedragspraktijk, waar ze als therapeut werkt en training en advies geeft met betrekking tot paard, hond en kat (www.dediergedragspraktijk.nl). Ook heeft ze de afgelopen jaren gewerkt aan een project over paardenwelzijn en een project over hondengedrag. Hiernaast is ze docent Academische Vaardigheden bij de studie psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en gastdocent aan de Universiteit Utrecht.

Dierentehuis Kennemerland

Na haar hele leven samen met katten geleefd te hebben besloot Janneke meer te willen weten over katten en bij te kunnen dragen aan hun welzijn. Daarom is zij sinds 2007 in periodes vrijwilliger bij Dierentehuis Kennemerland, op het moment is zij pleegopvang voor katten uit de wildvang, die zij socialiseert en op weg helpt naar een nieuw baasje. Daarbij vindt ze het heerlijk om katten te (clicker-)trainen en bezig te zijn met spel- en voedselverrijking voor katten.

Emotionele processen en welzijn

Janneke is geïnteresseerd in emotionele processen en welzijn van (gezelschaps-)dieren. Ze streeft er naar om kennis vanuit de wetenschap naar de praktijk te brengen. Ze hoopt dan ook de komende jaren veel naar congressen en bijeenkomsten te kunnen blijven gaan om de hoogte te blijven van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en deze te delen met deskundigen en eigenaren.