Help je kat bij het herstel na ziekte of letsel

Het geeft veel stress en zorgen als je met je kat naar de dierenarts moet. Vooral als het dier ziek is of letsel heeft. Soms moet je terugkomen voor verder onderzoek of zelfs een operatie. Het gebeurt ook wel dat de kat meteen met spoed moet worden opgenomen. Op dat punt kun je je behoorlijk hulpeloos voelen, maar gelukkig kun je zelf veel doen om je kat te helpen herstellen. Dat begint al bij het zorgen dat de kat, indien noodzakelijk, nuchter is voordat deze onder narcose gaat. En ook als je kat weer thuis komt zijn er mogelijk extra voorzieningen nodig, zoals een grote bench voor na een operatie of een speciaal rompertje voor de kat, om te voorkomen dat hij aan hechtingen gaat trekken.

Behandeling van de kat bij de dierenarts

Je kat kan worden opgenomen voor een behandeling waarvoor hij onder narcose moet worden gebracht. Dit kan variëren van een onderzoek, zoals röntgenfoto’s tot een castratie of een tandheelkundige behandeling, of zelfs chirurgie. Volg hiervoor altijd de instructies van de dierenarts of assistente op.

  • Doorgaans moet een kat nuchter zijn vanaf de avond voorafgaand aan de behandeling (water is doorgaans wel toegestaan). Daarom is het beter je kat voor de behandeling binnen te houden. Zorg er wel voor dat hij toegang tot een kattenbak heeft, zodat hij niet met volle blaas of darmen naar de dierenarts gaat. Daarbij de kanttekening dat voor een blaaspunctie juist wel een volle blaas nodig is.
  • Vraag aan je dierenarts of je een ongewassen dekentje of een kledingstuk van jezelf mag achterlaten bij je kat. Dan heeft hij een vertrouwde geur om zich heen tijdens zijn verblijf. Hou er wel rekening mee dat het vies kan worden of zoek kan raken. Dus geef iets mee waar je niet te veel aan gehecht bent.
  • Vergeet niet je dierenarts een actueel telefoonnummer te geven, zodat je te bereiken bent tijdens het verblijf van je kat.

De dierenkliniek doet ontzettend zijn best je kat beter te maken, zodat hij weer snel naar huis kan. Maar het herstel stopt daar niet. Eenmaal thuis speel je als katteneigenaar ook een belangrijke rol in het herstel van je kat.

Aangepaste zorg voor de zieke kat thuis

Het is fijn dat je kat weer thuis is, maar vergeet niet dat hij herstellende is en speciale zorg nodig heeft. Volg de instructies van de dierenarts nauwkeurig op betreffende lichaamsbeweging, medicatie, voeding, verband etcetera. Als je kat een kapje moet dragen, kom dan niet in de verleiding het even af te doen. Het duurt maar een paar seconden voor de kat de hechtingen eruit getrokken heeft en jullie opnieuw naar de dierenarts moeten! Als je kat het kapje erg vervelend vindt, vraag je dierenarts dan of er een comfortabel alternatief voor is. Er zijn verschillende soorten bescherming, de een wat katvriendelijker dan de ander. Zo kan bij een wond op de buik een speciaal rompertje voor de kat een prima alternatief zijn na de operatie.

Hou je kat binnen en geef hem een warm, rustig plekje. Soms is het beter hem op te sluiten in een bench of een kleine kamer, vooral in het geval van een botbreuk. Zorg dat je alles klaar hebt staan voor je kat thuiskomt. De dierenarts kan hierover advies geven.

Wanneer je kiest voor een bench zorg dat deze groot genoeg is voor het plaatsen van een kattenbak. Zorg wel dat het mandje, voer en water daar niet te dichtbij staat. Plaats de bench niet voor een verwarming. Het kan snel te warm worden, en je kat kan geen koeler plekje zoeken. Heeft je kat warmte nodig, overweeg dan om een speciaal warmtekussen aan te schaffen (kies wel voor een goedgekeurd exemplaar) of wikkel een kruik in een handdoek.
Om extra rust en een gevoel van veiligheid voor je kat te creëren kun je de bench gedeeltelijk afdekken met een laken zodat hij minder blootgesteld wordt aan prikkels van buitenaf. Als het lastig is een rustige plek voor de bench te vinden, overweeg dan om hem op een tafel te plaatsen. Weg van langslopende benen of nieuwsgierige andere huisdieren. Katten voelen zich sowieso veiliger op hoge plekjes vanwaar ze de omgeving in de gaten kunnen houden. Voor jezelf is het ook prettig, je hoeft immers niet te bukken als je met je kat bezig bent.

De bench moet voldoende ruimte bieden voor een slaapplek, voer, water en een kattenbak (zo nodig met lage instap). Tegen haar rug heeft deze kat een kruik gewikkeld in kranten zodat de warmte geleidelijk wordt vrijgegeven.


Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en laten doorgaans alleen subtiele gedragsveranderingen zien. Als je denkt dat je kat pijn heeft, omdat hij zich anders gedraagt dan normaal – daarbij wel meegewogen dat hij zich door zijn lichamelijke toestand ook rustiger kan gedragen – neem dan contact op met je dierenarts. Hoewel het belangrijk is je kat veel liefdevolle zorg te geven, is het minstens zo belangrijk hem ook de tijd te geven om te rusten en te herstellen. Zoek naar een balans hierin, die past bij jouw kat.

Zorg dat je kat blijft eten

Voeding is heel belangrijk voor een dier dat herstelt van ziekte of verwonding. Katten die niet genoeg eten zijn vatbaar voor ondervoeding. Dit kan leiden tot complicaties zoals een slechte wondgenezing of een zwakker immuunsysteem. Het kan de hersteltijd vertragen en de dierenartsbezoeken, en daarmee de totale kosten, nemen toe.

Het is ook belangrijk voor huisdieren met overgewicht om tijdens het herstel goed te blijven eten. Ook al zijn ze iets zwaarder, dat betekent niet dat ze minder vatbaar zijn voor de gevolgen van een tekort aan voedingsstoffen. Katten met overgewicht die niet genoeg eten, lopen zelfs een hoger risico op leververvetting – een levensbedreigende aandoening van de lever.

De dierenarts kan je helpen een geschikt hersteldieet te vinden. Er zijn diverse smakelijke opties om je kat te helpen herstellen.

Er zijn eigenlijk weinig redenen om een kat minder te voeren als hij ziek is. Ben je bang dat hij misselijk wordt of heb je andere zorgen, neem dan contact op met je dierenarts voor advies. Katten die 2 dagen achter elkaar niet hebben gegeten of gedurende 5 dagen minder dan 80% van hun dagelijkse voedselbehoefte hebben gegeten, lopen risico op ondervoeding en moeten zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Hoe kun je je kat aan het eten krijgen?

  • Warm het eten op, de geur en de smaak komen daardoor beter naar voren. Nat voer slechts een paar seconden in de magnetron verwarmen (zorg ervoor dat het in het midden niet te heet is).
  • Voeg warm (niet kokend) water toe aan droogvoer en laat het een tijdje intrekken.
  • Wees geduldig en lief voor je kat, geef hem veel aandacht en voer desnoods uit de hand.
  • Bepaalde hersteldiëten zijn eenvoudig te verdunnen en kunnen met een spuitje in het bekje van de kat gegeven worden.
  • Realiseer je dat het aanbieden van iets anders dan kattenvoer (bijvoorbeeld kip of tonijn) slecht voedingsgedrag kan aanmoedigen zodra je kat zich beter voelt. Anderzijds kan tijdelijke toevoeging hiervan de kat wel net het zetje geven tot eten. Als je dit wilt proberen omdat je kat nog steeds niet eet, zelfs niet na het proberen van de bovenstaande tips, overleg dit dan met je dierenarts.
  • Zodra de kat volledig is hersteld, kun je zijn gewone voer opnieuw introduceren. Dit moet langzaam worden gedaan gedurende een periode van circa zeven dagen om geen spijsverteringsproblemen te veroorzaken.

Vergeet niet dat je dierenarts of de dierenartsassistent graag je vragen beantwoord als je je zorgen maakt. Domme vragen bestaan niet!

Leida Timmer, gedragstherapeut

Bronartikel

Dit artikel is met toestemming van International Cat Care vertaald. Klik hier voor het originele artikel (Engels).