Wist je dat de gevoelige periode voor de socialisatie van kittens op mensen in de leeftijdsfase tussen de twee en zeven weken is? In deze leeftijdsfase is er sprake van angstremming, waardoor de kittens vooral nieuwsgierig zijn naar alles wat nieuw is in hun omgeving. Ze kunnen wel even bang zijn, maar herstellen zich snel en leren daardoor gemakkelijk omgaan met andere katten, andere diersoorten, inclusief mensen en allerlei omgevingsprikkels. Als een kitten tijdens de socialisatie veel en op een positieve manier gehanteerd wordt door mensen, is de kans kleiner dat je in de toekomst een bange kat hebt.

Naast een goede socialisatie speelt uiteraard ook genetische aanleg een rol. Als de vader of moeder van de kitten erg bang is voor zijn of haar omgeving en/of mensen dan heeft de kitten een moeilijkere start en is een goede socialisatie nog belangrijker.

Dit betekent niet dat een volwassen kat met een slechte socialisatie tijdens de kitten periode niet meer kan leren sociaal te worden als hij volwassen is, maar het proces duurt veel langer dan bij een kat die als kitten wel een goede socialisatie heeft gehad.

Ben je op zoek naar een kitten, dan is het goed je te realiseren dat de plek waar je kitten de eerste maanden van zijn leven opgroeit veel invloed heeft op wat voor kat hij wordt in de toekomst.

Sanne van Aerts, dierenarts gezelschapsdieren

Bronartikel

Little, S.E. Socialization and the Kitten. In Seksel, K., editor: The Cat. Clinical Medicine and Management: Feline Behavior: Kitten Development, p188-189.

Referenties

  • Karsh, E. The effects of early and late handling on the attachment of cats to people. The pet connection: it’s influence on our health and quality of life: proceedings of conferences on the human-animal relationships and human-animal bond. University of Minnesota, 1983, p207.
  • Karsh, E. The effects of early handling on the development on social bonds between cats and people. In Katcher, A., Beck, A., editors: New perspectives on our lives with companion animals, Philadelphia, 1983, University of Pennsylvania Press, p22.