Maggie Ruitenberg

Maggie Ruitenberg

foto: Rien Meijer

Ik ben Maggie Ruitenberg, kattengedragsdeskundige bij het Katten Kenniscentrum Nederland. Mijn hele leven ben ik al dol op en gefascineerd door katten. Toen ik hoorde dat er een opleiding tot kattengedragstherapeut in Nederland kwam, schreef ik mij dan ook onmiddellijk in en twee jaar later was het zover: Ik haalde mijn diploma en was in 2005 een van de eerste gediplomeerde kattengedragstherapeuten in Nederland.

Meteen na het behalen van mijn diploma ging ik aan de slag als kattengedragstherapeut en in de loop der jaren heb ik duizenden katten met onzindelijkheid, sproeien in huis en andere gedragsproblemen kunnen helpen. Maar ik wil meer. Ik wil ook al die eigenaren bereiken die nog geen problemen hebben met hun kat. Zo kan ik voorkomen dat het fout gaat en dat is veel fijner dan achteraf proberen nog te redden wat er te redden valt. Ook wil ik de professionals bereiken, die werken met katten. Begrip kweken voor de aard van de kat. Begrip voor wat de kat voelt, als we geen rekening houden met zijn natuurlijke behoeftes. Maar vooral zorgen dat eigenaren en katten gelukkig zijn met elkaar door inzicht te bieden in wat de kat nodig heeft.

Tijdens mijn opleiding tot kattengedragstherapeut merkte ik al hoeveel misverstanden er zijn over katten en hun gedrag. Ook bij opleidingen tot beroepen waarin je werkt met dieren, zoals dierenarts of pensionhouder is er weinig aandacht voor kattengedrag, zeker als je dat vergelijkt met honden. En dat terwijl er ook naar kattengedrag inmiddels een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek is gedaan. Dat onderzoek geeft ons heel veel inzichten over katten en wat ze nodig hebben om lekker in hun vel te zitten, maar is nauwelijks toegankelijk of beschikbaar voor katteneigenaren. Dit was de reden om het Katten Kenniscentrum Nederland op te richten met een website waar regelmatig nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde, informatie verschijnt.

Gedragsconsulten doe ik nog maar sporadisch, maar ik heb inmiddels voldoende competente collega kattengedragstherapeuten, die je graag helpen als je kat probleemgedrag vertoont. Zelf richt ik me nu vooral op het voorkomen van de problemen en het delen van kennis. Dit doe ik door les te geven aan kattengedragstherapeuten (in opleiding) bij onder andere de Katten Academie, maar ook aan al die andere professionals die met dieren werken, zoals dierenartsen en asielmedewerkers. Ik geef regelmatig lezingen over katten en hun gedrag bij dierenartspraktijken en andere organisaties die zich beroepshalve met katten bezig houden en werk samen met verschillende bedrijven en organisatie in Europa, die zich inzetten voor kattenwelzijn.

Daarnaast heb ik, samen met dierenarts Sanne van Aerts, de online cursus ‘Naar de Dierenarts? Geen Stress!’ ontwikkeld. Je kunt deze gratis volgen als je je inschrijft op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Als extra service heb ik vijf dagen per week een uur gereserveerd voor het gratis beantwoorden van vragen over kattengedrag. Heb je een vraag over het gedrag van je kat? Bel me dan gerust tijdens mijn telefonisch spreekuur: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 09.00 uur – T. 06 24 98 43 97

Als je je verdiept in je kat en wat hij nodig heeft, zal je kat (nog) lekkerder in zijn vacht zitten en zul je zelf nog meer genieten van je kat en dat gun ik iedere kat en iedere katteneigenaar!

Reacties zijn gesloten.