Multidisciplinair Kattengedragsymposium

DE LAATSTE LEVENSFASE VAN DE KAT: Begeleiding van kat en eigenaar in de laatste levensfase. 

Zaterdag 4 september 2021 via livestream (en in Veenendaal indien mogelijk)

Dit jaar organiseren wij voor de zesde keer een multidisciplinair kattengedragsymposium te volgen via livestream en wellicht ook als deelnemer op locatie, zie toelichting Covid-19.

Ons thema dit jaar is ‘de laatste levensfase van de kat’ oftewel wat speelt er allemaal bij oudere katten aan het einde van hun leven? Welke lichamelijke klachten kunnen het welzijn van de kat beïnvloeden en wat kan er gedragsmatig veranderen. Ook de relatie tussen fysieke en gedragsmatige veranderingen komt aan de orde evenals de emotionele systemen die een rol spelen bij pijn en rouw. Ook het allerlaatste stukje: het begeleiden van de katteneigenaar rond levenseinde en rouw komt aan de orde.

Toelichting Covid-19

Voorgaande jaren was het symposium bij het van der Valk hotel in Veenendaal en was er daarnaast de optie het symposium via een livestream te volgen vanuit huis. Dit jaar zal het symposium plaats vinden in het auditorium van Prins Petfoods in Veenendaal. We hebben daar de beschikking over demio webinar software en technische ondersteuning, waardoor de kwaliteit van de livestream gewaarborgd is.

We gaan er vooralsnog vanuit dat we geen mogelijkheid hebben voor deelname op locatie in Veenendaal, daarom is het uitsluitend mogelijk in te schrijven voor online deelname via de livestream. Wel kun je aangeven bij je inschrijving dat je, tegen betaling van een toeslag, er graag live bij wilt zijn als dat mogelijk is.

Zijn er versoepelingen van de maatregelen? Dan benaderen we deelnemers, die aangegeven hebben in Veenendaal erbij te willen zijn als deelnemer, op volgorde van inschrijving. Geef je aan nog steeds graag live deel te nemen dan ontvang je dan een extra factuur voor de extra kosten voor live deelname.

Mochten in de loop van de komende maanden de maatregelen rond groepsbijeenkomsten wijzigen dan zullen we uiteraard een update plaatsen.

We hebben dit jaar vijf lezingen, die verzorgd worden door drie sprekers: Gedragsdeskundig dierenarts Margit Bossard gaat in op de lichamelijke aspecten van het ouder worden en de gevolgen hiervan voor het welzijn van de kat. Kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg gaat ook in op de veranderingen door het ouder worden, maar dan met name de gedragsmatige en emotionele veranderingen. Dierenarts Evelien van der Waa zal tot slot ingaan op het begeleiden van de eigenaar in de laatste levensfase van de kat.

Sprekers

  • drs. Margit Bossard, gedragsdeskundig dierenarts
  • Maggie Ruitenberg, kattengedragstherapeut Katten Kenniscentrum Nederland
  • drs. Evelien van der Waa, dierenarts en hoofdauteur van DM Levenseinde

Voor wie?

Dierenartsen, gedragstherapeuten, paraveterinairen en anderen die beroepsmatig met katten werken en meer willen leren over dit onderwerp.

Waar en wanneer?

Zaterdag 4 september van 10.00 – 16.30 uur

Bij deelname op locatie:
Auditorium Prins Petfoods B.V.
Accustraat 1, Veenendaal
Route

Bij deelname via livestream:
Waar je maar wilt, mits je de beschikking hebt over een computer/laptop en een goede, stabiele internetverbinding. We adviseren je verder een headset/koptelefoon te gebruiken, dat verbetert de geluidskwaliteit vaak aanzienlijk.

Let op: Het symposium wordt niet opgenomen. Je kunt het dus alleen live volgen op het moment dat het ook daadwerkelijk plaats vindt.

Met de trein?

De locatie is minder goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Kom je met de trein? Neem dan uiterlijk 21 augustus 2021 contact met ons op, via info@kattenkenniscentrum.nl. We regelen dan vervoer voor je vanaf station Veenendaal de Klomp en weer terug naar het station na afloop.

Kosten deelname Symposium

Early Bird: 75 EURO (excl. 21% btw) bij inschrijving voor 1 juli 2021
Live deelname toeslag*: 40 EURO (excl. 21% btw)

90 EURO (excl. 21% btw) bij inschrijving vanaf 1 juli 2021.
Live deelname toeslag*: 55 EURO (excl. 21% btw)

*) Deze toeslag is inclusief geprinte reader, koffie, thee, lunch en een gratis exemplaar van het ‘Diergeneeskundig Memorandum Levenseinde van Huisdieren’ ter waarde van € 17,50.

Daarnaast ontvangen alle deelnemers een kortingscode om het Diergeneeskundig Memorandum Levenseinde van Huisdieren met 5 EURO korting aan te schaffen.

Nascholingspunten

SPPD: NP aangevraagd
Certipet: PEP aangevraagd
Orde der Dierenartsen (België): nascholingspunten aangevraagd

Programma

• 09.30 uur Ontvangst met koffie/thee en inschrijving
• 10.00 uur Opening door dagvoorzitter Evelien van der Waa
• 10.10 uur Lezing Margit Bossard, gedragsdeskundig dierenarts
• 10.55 uur Koffie/Theepauze
• 11.10 uur Lezing Maggie Ruitenberg, kattengedragsdeskundige
• 11.55 uur Koffie/Theepauze
• 12.10 uur Lezing drs. Margit Bossard, dierenarts
• 12.55 uur Lunchpauze
• 13.40 uur Lezing Maggie Ruitenberg, kattengedragsdeskundige
• 14.25 uur Koffie/Theepauze
• 14.40 uur Lezing Evelien van der Waa, dierenarts
• 15.30 uur Interactief vragen moment met alle sprekers
• 16.15 uur Afsluiting door dagvoorzitter Evelien van der Waa

*) Er is een bewuste keuze gemaakt voor veel korte pauzes tussen de lezingen, zodat er naast het vergaren van nieuwe kennis ook tijd is om met elkaar van gedachten te wisselen en om de online deelnemers voldoende rust voor de ogen te gunnen tussen de lezingen.

Foto’s en filmmateriaal 

Tijdens het symposium maken wij foto’s en filmpjes die voor promotionele doeleinden gebruikt worden door het Katten Kenniscentrum Nederland. 

Reacties zijn gesloten.