ESTHER BOUMA

Over Esther Bouma

Gedurende mijn leven ben ik zelden ‘katloos’ geweest. Katten hebben mij altijd gefascineerd; van de onbekende kater die met zijn staart omhoog naar je toe komt alsof hij je al jaren kent, tot mijn eigen huistijger die mij soms compleet negeert – het gedrag van katten blijft intrigeren. Momenteel deel ik mijn huis met Sjorsz, een kater van 8 jaar.

 

Bioloog

In 2004 ben ik afgestuurd als Bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens deze studie heb ik veel geleerd over het ‘hoe’ en het ‘waarom’ van gedrag van mensen én niet-menselijke dieren. Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik de relatie tussen stress en depressieve symptomen bij jongeren bestudeerd. Stress kan gedrag en stemming maar dat gebeurd niet bij iedereen op dezelfde manier. Geslachtshormonen, eerdere ervaringen en erfelijkheid spelen een rol. In 2010 heb ik mijn onderzoek afgerond met een proefschrift waarmee ik de titel ‘doctor in de medische wetenschappen’ heb behaald.

Katsgewijs

Dieren en dierenwelzijn zijn altijd heel belangrijk voor mij geweest. Naast mijn vrijwilligerswerk bij een dierenasiel wilde ik nog actiever bijdragen aan het verbeteren van dierenwelzijn. Eind 2019 heb ik mijn diploma ‘Gedragstherapeut voor Katten’ behaald en ben ik gestart met mijn kattengedrag adviesbureau ‘Katsgewijs’. Mijn missie is het verspreiden van kennis over natuurlijk gedrag van katten zodat eigenaren een optimale leefomgeving voor hun kat kunnen creëren en kat en mens een ‘purrrfecte’ relatie met elkaar kunnen hebben.  

Onderzoek

Naast mijn bedrijf werk ik drie dagen per week voor de Rijksuniversiteit als beleidsonderzoeker. Daarnaast ben ik verbonden aan de vakgroep Sociale Psychologie waar ik onderzoek hoe het welzijn van dieren beïnvloed wordt door de manier waarop mensen naar (huis)dieren kijken. Samen met dr. Marsha Reijgwart naar gedrag en welzijn van katten. Onze vragenlijsten en resultaten zijn te vinden op onze Purr doctors pagina op Facebook.