ESTHER BOUMA

Over Esther Bouma

Gedurende mijn leven ben ik zelden ‘katloos’ geweest. Katten hebben mij altijd gefascineerd; van de onbekende kater die met zijn staart omhoog naar je toe komt alsof hij je al jaren kent, tot mijn eigen huistijger die mij soms compleet negeert – het gedrag van een kat blijft intrigeren. Momenteel deel ik mijn huis met twee katers: Spetter (15) en Spike (7).

 

Promotieonderzoek

In 1998 ben ik Biologie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens deze studie heb ik veel geleerd over het ‘hoe’ en het ‘waarom’ van gedrag van mens én dier. In 2005 ben ik gestart met mijn promotieonderzoek naar de relatie tussen stress en depressieve symptomen bij jongeren. Stress kan het gedrag en de stemming van mensen beïnvloeden maar dat gebeurd niet bij iedereen op dezelfde manier. Geslachtshormonen, eerdere ervaringen en erfelijkheid spelen een rol bij individuele verschillen in de reactie op stress. In 2010 heb ik mijn onderzoek afgerond met een proefschrift waarmee ik de titel van ‘doctor in de medische wetenschappen’ heb behaald.

Katsgewijs

Dieren en dierenwelzijn zijn altijd heel belangrijk geweest in mijn leven. Omdat ik op een actieve manier wilde bijdragen aan het verbeteren van dierenwelzijn ben ik in oktober 2017 gestart met de opleiding ‘Gedragstherapeut voor Katten’. Eind 2019 heb ik mijn diploma behaald en vanaf februari 2020 ben ik de trotse eigenaar van kattengedrag adviesbureau ‘Katsgewijs’. Mijn missie is het verspreiden van kennis over natuurlijk gedrag van katten, zodat eigenaren de optimale leefomgeving voor hun kat kunnen creëren en de ‘purrrfecte’ relatie met hun kat kunnen ervaren.

Purr doctors

Drie dagen per week werk ik voor de Rijksuniversiteit Groningen en op zaterdag werk ik als vrijwilliger met katten op de resocialisatie afdeling van een lokaal dierenasiel. Samen met dr. Marsha Reijgwart doe ik onderzoek naar kattengedrag. We zijn te vinden op facebook als de Purr doctors.