Als vers baasje van een kitten zul je er al snel achter komen dat er niets nieuwsgieriger is dan een kitten. Ze springen op en klimmen of kruipen in alles wat er interessant of anders uitziet. En als je een jong katje bent, dan is dat ongeveer alles.
Een volwassen kat heeft dit proces al doorgemaakt en is door die lessen een stuk verstandiger geworden. Daar hoef je iets minder bezorgt om te zijn, al kunnen zelfs door de wol geverfde katten behoorlijk in de problemen komen.
Om gevaren vooraf te zien aankomen kun jij jezelf in de wereld van een kitten verplaatsen. Ga op handen en knieën zitten en bekijk de wereld eens vanuit het perspectief van een kitten. Bedenk waar ze met het kleine lijfje in kunnen kruipen. Maar kijk ook omhoog, want katjes zijn erg goede klimmers.

Enkele dingen waar je op moet letten:

Open wasmachines of drogers zijn heel aantrekkelijk, vooral als er nog droge of warme kleren in zitten. Dat vinden katten een ideale slaapplaats.

Open toiletpotten – zijn ook reuze interessant voor ondernemende kittens. Wat is er leuker dan vanaf de toiletbril met je pootje in het water te hengelen? Door een kleine misstap kan het kitten in het toilet vallen en verdrinken.

Kookplaten – vooral kookplaten die glad zijn en er uitzien als een verlengstuk van het aanrecht. Het is sowieso beter om kittens voor hun eigen veiligheid van het aanrecht te houden, maar ook omdat het hygiënisch voor ons is. Sommige kookplaten werken met tiptoetsen. Kittens kunnen onbedoeld met hun pootjes de plaat aanzetten en zich branden, het kan ook brand veroorzaken. Het beste kun je dat soort kookplaten op het kinderslot zetten of afdekken met de (vaak) bijgeleverde glasplaat. De ouderwetse gastoestellen met knoppen aan de voorkant zijn ook niet ongevaarlijk. Katten die op- en afspringen kunnen met hun poten de knoppen indrukken en draaien, waarna er gas vrij komt. Je kunt dit voorkomen door na het koken de gaskraan dicht te draaien.

Papierversnipperaars zijn ook zeer aantrekkelijk voor het pootje of neusje van een nieuwsgierig kitten. Met vreselijke gevolgen.

Kleine gaten of schoorstenen zijn lekker donker en heel aantrekkelijk voor nieuwsgierige kittens of angstige katten.

Koelkasten die op de grond staan vormen ook een gevaar voor kitten. Terwijl jij snel je melk opbergt glippen ze naar binnen, zonder dat je het door hebt.

Planten en snijbloemen – de meeste planten zijn in meer of mindere mate giftig. Kittens vinden een minijungle een waar pretpark en zullen met de planten spelen en erin bijten. Ook volwassen katten die binnenshuis gehouden worden kunnen de planten ook gaan eten omdat ze geen toegang hebben tot grassoorten buiten. Zet daarom voor die katten planten neer die ze wel mogen eten.

Reinigingsmiddelen, bleekmiddelen, ontsmettingsmiddelen, wascapsules en geconcentreerde vloeistoffen enz. worden vaak in het gootsteenkastje bewaard. Zorg ervoor dat het kitten er niet bij kan, en dat alle verpakkingen sowieso goed gesloten zijn. Pas ook op met het gebruik van die middelen. Een kat zal zijn pootjes wassen als hij er doorheen gelopen heeft, en zichzelf vergiftigen. Lees hier meer informatie over katten en vergif in een artikel van iCatCare.

Naald en draad dat rondslingerd ziet een kitten al snel als speelgoed. Ze kunnen gemakkelijk worden ingeslikt, en de draad kan zich om de tong wikkelen.

Loshangende koortjes van bijvoorbeeld een rolgordijn

Een gammele strijkplank met een strijkijzer die je klaar hebt gezet om te strijken, kan omvallen als er een nieuwsgierig kitten op klimt. Het kitten kan zich bezeren als de strijkplank of het strijkijzer op hem valt, of zich verbranden als het strijkijzer heet is.

Elektriciteitssnoeren worden door veel kittens als geweldig speelgoed gezien. Snoeren bewegen leuk als ze er met hun poot tegenaan tikken. Uiteindelijk belandt het tussen het vlijmscherpe kittengebit, met alle gevolgen van dien. Zet daarom de snoeren vast en rol het overtollige snoer op. Verberg snoeren door er bijvoorbeeld een kast voor te zetten, leg ze onder het tapijt of gebruik kabelgoten. Bescherm toegankelijke snoeren met kabelbeschermers en geef de snoeren desnoods een vies smaakje met een middel dat voor huisdieren bedoeld is. Maak verder stekkerdozen ontoegankelijk door middel van een kabelbox.

Kerstbomen! De bungelende kerstballen en de pret om tot bovenin de boom te kunnen klimmen zijn werkelijk onweerstaanbaar voor avontuurlijke kittens. Het is misschien een goed idee om een jaartje over te slaan nu het katje nog klein is, of neem een kleiner boompje en zet deze op een hoge plek. Blijf natuurlijk wel waakzaam, en zorg dat je kitten niet alleen met de boom is. Als je even geen toezicht kan houden kun je beter de kamer waar de boom staat ontoegankelijk maken voor het kitten.

Stukjes van kerstslingers, of giftige bessen van hulst of maretak enz. De bessen vallen eraf wanneer de planten uitdrogen. Al deze dingen kunnen ook in het bekje van een kitten terecht komen.

Balkons en ramen op hoogte vormen een groot gevaar voor katten. Een kat komt niet altijd op zijn pootjes terecht, laat staan een onervaren kitten. Meer informatie en wat je kunt doen om ze te beschermen, lees je in dit artikel.

Geschreven door: Leida Timmer, kattengedragstherapeut Katse Praktijken, auteur Katten Kenniscentrum Nederland.