Of je nu naar de dierenarts gaat, verhuist naar een nieuwe woning of met je kat gaat wandelen, het is altijd belangrijk je kat veilig en comfortabel te vervoeren. Een goede kattenreismand is daarbij onmisbaar! Maar met zoveel opties op de markt, kan het kiezen van de juiste reismand een uitdaging zijn. Geen zorgen, wij zijn er om je te helpen. Hier zijn alle punten waar je op moet letten bij het kiezen van de perfecte reismand voor jouw kat.

1. Veiligheid staat voorop

Een belangrijk aspect van een goede reismand is natuurlijk de veiligheid van je kat.
Daarbij moet de kattenreismand in ieder geval stevig zijn, de kat beschermen en niet door de kat zelf te openen zijn.

 • Kies bij voorkeur voor een reismand gemaakt van stevig materiaal, zoals hard plastic. Dit beschermt de kat beter en is veiliger dan een mand van textiel of rotan/riet.
 • Controleer of de reismand goed sluit en je kat er niet gemakkelijk uit kan ontsnappen. De sluitingen aan de zijkanten hebben bij voorkeur een ‘kliksysteem’. Waarbij je bij het sluiten een klik hoort en de sluiting niet door wrijving of beweging geopend kan worden. Het deurtje aan de voorzijde heeft bij voorkeur een systeem waarbij je de sluiting tegelijkertijd in tegengestelde richting moet bewegen om het te openen. Zo kan de kat zichzelf niet bevrijden.
 • Als je de kat vervoert met de auto is het fijn als de reismand bevestigingspunten voor de autogordel heeft waarmee je de mand vast kunt zetten in de auto.

Vrijwel iedere dierenartspraktijk heeft wel horrorverhalen van katten die ontsnappen uit de vervoersmand. Zorg ervoor dat dit jou en je kat niet overkomt en investeer in een veilige, goed afsluitbare reismand.

2. Comfortabel reizen

Niemand houdt van reizen in ongemak, dat geldt ook voor je kat.

 • Zorg ervoor dat de kattenreismand voldoende ruimte biedt voor je kat om zich comfortabel te bewegen, rechtop te staan, te liggen en te draaien. Let wel op dat de reismand ook niet te groot is, want een te ruime mand kan juist voor onrust zorgen bij je kat tijdens het vervoer.
 • Een zachte, uitneembare en wasbare mat of kussen zal zeker bijdragen aan het comfort van je kat tijdens de reis en hoort in iedere reismand.
 • Ook als je katten dikke vrienden zijn, is het goed iedere kat in zijn eigen reismand te vervoeren. Willen ze echt graag samen in een reismand dan moet die reismand daar groot genoeg voor zijn en neem je een tweede reismand mee voor de zekerheid. Door de stress kan het namelijk een stuk minder gezellig worden en de katten kunnen zelfs met elkaar gaan vechten in de reismand. Heb je dan geen extra reismand mee dan heb je een probleem…
 • Vaak bevatten reismandjes aan de binnenzijde van het deurtje een bakje voor water/voer. Als de kat onderweg wil eten, kun je hier wat voer in doen, maar doe hier nooit water in. De kans is groot dat (een deel van) het water eruit spat en de kat letterlijk een koude douche krijgt.
 • Je kunt eventueel de binnenkant van het reismandje van tevoren voorzien van een beetje feromonenspray. Doe dit dan wel minimaal 15 minuten van tevoren en test dit bij voorkeur enige dagen van tevoren al uit bij de kat. Om te testen spray je een beetje feromonenspray op een kleedje. Laat dit minimaal 15 minuten buiten bereik van de kat en leg het dan in de buurt van je kat. Als je kat er niet op reageert of zelfs op het kleedje gaat liggen dan kun je het prima gebruiken. Snuffelt je kat eraan en/of loopt je kat ervan weg of probeert hij het te begraven? Dan geen feromonenspray gebruiken.

Een dekentje, handdoek of cover om de reismand, die ruikt naar thuis, maakt het voor veel katten nog comfortabeler. Hierbij kijk je goed naar de behoefte van de kat. Kruipt de kat achter in de mand of zelfs onder zijn matje? Dan zal je kat het zeker waarderen als je iets over de mand hangt. Kijkt je kat juist graag om zich heen, dan gebruik je de cover alleen als de kat alsnog angstig wordt en zich wil verstoppen. Uiteraard zorg je wel dat er nog voldoende frisse lucht in de reismand kan komen, als je deze volledig afdekt.

Feliway Fleece deken over reismand

Bron foto: Feliway

3. Ventilatie is essentieel

Het is belangrijk dat je kat voldoende frisse lucht krijgt tijdens het reizen.

 • Kies voor een kattenreismand met voldoende ventilatieopeningen aan de zijkanten. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en voorkomt dat je kat zich benauwd voelt.
 • Controleer ook of de ventilatieopeningen klein genoeg zijn, zodat je kat er niet met zijn pootjes in vast kan komen te zitten.

Ventilatie is goed, maar je kunnen verstoppen is ook essentieel voor de kat, dus overdrijf het niet en vervoer je kat niet in een mandje dat rondom open is.

4. Gemakkelijk te dragen en te reinigen

Een goede reismand moet ook praktisch zijn.

 • Kies voor een model met een stevig handvat, zodat je de mand gemakkelijk kunt optillen.
 • Moet je een stukje lopen met de reismand? Dan is het belangrijk dat je de mand zo stabiel mogelijk kunt houden. De mand moet dus ook gemakkelijk te dragen zijn door deze aan de onderzijde vast te houden in plaats van aan het handvat.
 • Het is essentieel dat de reismand eenvoudig te reinigen is, zodat je deze na gebruik makkelijk kunt schoonmaken en desinfecteren indien nodig.
 • Let bij het kiezen van een reismand ook op de mogelijkheid de bovenkant van de reismand gemakkelijk te verwijderen. Zo kan de dierenarts de kat controleren, terwijl de kat in de reismand blijft zitten/liggen.

Het is fijn als de reismand tijdens het vervoer niet schudt en/of wiebelt. Daarom zijn reismanden van textiel en kattenrugzakken over het algemeen minder geschikt. Maar ook het dragen van de reismand aan het handvat waarbij de mand schuin gehouden wordt of heen en weer zwaait is voor de kat heel onprettig. Het is daarom aan te raden om, als je de mogelijkheid hebt, de reismand ook te ondersteunen aan de onderkant.

5. Geschikt voor jouw type reizen

Denk goed na over waarvoor je de reismand voornamelijk zult gebruiken. Ga je vaak met de auto op pad? Kies dan voor een reismand die veilig in de auto kan worden bevestigd. Ga je met het openbaar vervoer? Dan is het gewicht en draagbaarheid ook belangrijk om mee te nemen in de overwegingen. Er zijn zelfs reismanden die speciaal zijn ontworpen voor vliegreizen, dus als je om wat voor reden dan ook gaat vliegen met de kat dan is dit ook iets om rekening mee te houden. Luchtvaartmaatschappijen hanteren strikte regels waar de reismand van een kat (of ander dier) aan moet voldoen.

Wil je gaan wandelen met je kat, dan kan het een goed idee zijn om daarnaast een goed tuigje en een goede rugzak als vervoersmand aan te schaffen. Dit geldt echter alleen voor katten die het ook echt leuk vinden om te gaan wandelen en is niet echt geschikt voor vervoer in de auto of naar de dierenarts.

Neem altijd een reismand mee als je met je kat ergens naartoe gaat. Als je onderweg een ongeluk krijgt is je kat het best beschermd in een hardplastic reismand die vastzit in de gordel. Zit je kat los in de auto dan is dat voor de kat net zo gevaarlijk als voor ons als we een ongeluk krijgen zonder gordels te dragen. Daarnaast hebben ambulancemedewerkers geen oog/tijd voor jouw kat en zullen niet denken: ”Ik moet de autodeuren snel weer sluiten anders ontsnapt er een kat.” Ook als je met je kat gaat wandelen is het echt veel veiliger voor je kat als je altijd een reismand of rugzak meeneemt, waar je kat zich in kan verschuilen en zich veilig voelt.

Hier moet een goede reismand voor de kat aan voldoen

Conclusie

Kortom, in de basisuitrusting van iedere kat hoort een goede, comfortabele, stevige en veilige reismand die past bij het formaat van de kat en die geschikt is voor jouw type reis. De keuze is reuze, maar door te selecteren op bovenstaande punten ben je nu goed voorbereid om de perfecte reismand voor je kat te vinden. Vergeet niet dat het kiezen van de juiste reismand een investering is in het comfort en welzijn van je kat, dus neem de tijd om de beste optie te vinden. Zowel jij als je kat zullen hier jarenlang plezier van hebben.

 

Artikel geschreven door:

Maggie Ruitenberg, Feline Behaviour & Welfare consultant

 

Misschien vind je dit ook interessant?

Gratis cursus: Naar de dierenarts? Geen stress!
Clipnosis of nekvelgreep: de beste manier om een kat in bedwang te houden?
Feromonen
Schuildozen voor asielkatten
Stress bij katten