Ad libitum

Ad lib is een afkorting van Ad libitum, een term die wordt gebruikt om aan te geven dat een bepaald goed vrij naar keuze beschikbaar is, zonder beperking in de hoeveelheid.

Lees verder

Amygdala

Onderdeel van de hersenen waar informatie uit de zintuigen (onder andere zicht en gehoor) wordt verwerkt en aan emoties wordt gekoppeld.

Lees verder

Anesthesie

Anesthesie betekent letterlijk ongevoeligheid voor pijn. Een dier wordt onder algehele anesthesie gebracht voor een operatie door middel van een injectie of toediening van speciale gassen. Algehele anesthesie wordt ook wel narcose genoemd.

Lees verder

Castratie

Onvruchtbaar maken van zowel poezen als katers door de eierstokken respectievelijk teelballen te verwijderen. Bij poezen wordt deze ingreep vaak sterilisatie genoemd, maar de correcte term is castratie. Bij sterilisatie zouden de eileiders of zaadleiders die de eicellen en spermacellen vervoeren lopen enkel worden afgebonden en wordt er niks verwijderd. Een minder vaak gebruikte term voor castratie is neutralisatie.

Lees verder

Causaal

oorzaak/gevolg verband tussen twee of meer gebeurtenissen of verschijnselen, in de wetenschap ‘variabelen’ genoemd. De veroorzakende variabele moet voorafgaan aan het gevolg, maar hoeft niet de enige oorzaak te zijn.

Lees verder