Niet alleen mensen kunnen verbranden in de zon. Ook dieren met weinig beharing of met weinig pigment kunnen gemakkelijk verbranden. Helemaal als de zon veel zonkracht heeft of als de kat veel of op het heetst van de dag buiten is. Katten verbranden vooral vaak op de oorschelpen. Het meeste risico lopen witte katten of katten met veel wit in de vacht.

Deze witte kat heeft een grote kans te verbranden in de zon.

Als je kat te lang onbeschermd in de zon is geweest dan raakt de huid geïrriteerd, net als bij mensen. Er kunnen blaren en korstjes ontstaan en ook kwaadaardige tumoren door het verbranden van de huid komen regelmatig voor.

Niet iedere kat verbrandt even snel in de zon

De kans dat je kat last van het regelmatig zonnebaden krijgt hangt af van meerdere factoren: de duur en frequentie van blootstelling, de intensiteit van de zonnestraling en de reactiviteit van de huid. De reactiviteit van de huid is afhankelijk van factoren als kleur van de huid, dichtheid van de beharing en genetische aanleg. (1)

Bescherm de huid van je kat

Beschermen van de huid van je kat is belangrijk.

  • Hou je kat op het heetst van de dag binnen, zeker als er veel zonkracht is.
  • Zorg voor voldoende schaduwplekken voor je kat.
  • Smeer de huid met weinig of geen haar, zoals de oorranden, in met speciale zonnebrandcrème voor katten (2) voor je kat in de zon gaat. Doe dit bij voorkeur voor je de kat zijn eten geeft. Dan is de kans kleiner dat de kat het er meteen probeert af te likken. Gebruik geen zonnebrandcrème voor mensen voor je kat, ook niet de variant voor baby’s. Deze zijn niet geschikt voor katten en kunnen vergiftigingsverschijnselen geven.

Controle beschadigde huid van je kat door de dierenarts

Als je kat al huidproblemen heeft door verbranden in de zon, dan zie je dat meestal het eerst bij de oorschelpen, maar ook op oogleden en de neus komt het regelmatig voor (3). Er ontstaan op eczeem lijkende korstjes, die maar moeilijk genezen. Heeft je kat al dit soort plekjes? Overleg dan met je dierenarts wat te doen.

Maggie Ruitenberg, kattengedragsdeskundige

Referenties

  1. Burrows, M: an approach to nodules and draining tracts. In Foster, AP, Foil, CS (Eds.): BSAVA Manual of Small Animal Practice 29, 1999, 1337.
  2. Dermoscent Sunfree for cats and dogs – www.dermoscent.com
  3. Moriello, K.A: Feline Skin Diseases. In Little, S: The Cat, Clinical Medicine and Management: 22, 398