Als je kat graag naar buiten wil, maar je woont in een gebied waar dit niet kan of je durft dit niet aan, overweeg dan de omheining van je tuin catproof te maken. Er zijn allerlei ingenieuze systemen om de tuin mee te omheinen, zodat jouw kat er niet uit kan en andere katten niet erin.
Is het omheinen van de tuin katvriendelijk?
Alle systemen werken als een vorm van correctie. Als de kat probeert uit de tuin te ontsnappen, gebeurt er iets wat hij niet prettig vindt, zoals een schokje, je evenwicht verliezen of simpelweg niet door kunnen klimmen, terwijl je dat wel wilt. Dat is op dat moment vervelend voor de kat, dat valt niet te ontkennen. Het is echter ook heel voorspelbaar voor de kat, waardoor het merendeel van de katten het na één of twee pogingen al niet eens meer probeert.
Tegenover die eerste paar kleine correcties, die nodig zijn om de kat te laten realiseren dat hij slechts tot aan de afrastering kan en niet verder, staan een paar belangrijke winstpunten voor de kat:
- Een tuin of balkon waar hij veilig kan verblijven.
- Het wegblijven van andere, niet altijd even vriendelijke, buurkatten uit de eigen tuin.
De basis van de afrastering
Als basis heb je voor alle oplossingen een schutting, muur of hek nodig rondom de tuin. Maak deze zo hoog als toegestaan is in de gemeente waar je woont. Vaak is dit maximaal 1.80 meter hoog.
Gaas met beugels
De meest gebruikte en goedkoopste oplossing is het spannen van gaas. Je bevestigt beugels of latten in een hoek van 45 graden bovenaan een schutting of muur en daaroverheen span je vervolgens gaas. Werk altijd met steunbeugels en niet alleen met gaas zonder steunbeugels. Buurkatten kunnen dan in je tuin vallen, doordat het gaas meebuigt als ze erop stappen. Vervolgens kunnen ze je tuin niet meer uit door het gaas op de afrastering. Zorg dus voor stevig gaas en goede steunbeugels om het aan te bevestigen.
Kattennetten
Er zijn netten verkrijgbaar, speciaal voor het katveilig afrasteren van een ruimte. Een net is eenvoudig te spannen en erg handig voor het (inpandig) balkon, maar ook in de tuin kun je met netten werken, zowel horizontaal als verticaal.
Katrolsysteem
Het katrolsysteem is een heel katvriendelijke oplossing. Het wordt gemonteerd op de bestaande schutting of afrastering en bestaat uit houten of kunststof rollen in houders. Deze rollen beginnen te draaien als je kat erop probeert te springen. De kat krijgt geen houvast of verliest zijn evenwicht. Na een aantal pogingen zal het merendeel van de katten het niet eens meer proberen. Ook katten die proberen in je tuin te komen worden afgeschrikt door dit systeem.
Schrikdraad voor kleine huisdieren
Schrikdraad associeer je misschien eerder met een boerderij en landbouwhuisdieren. Er zijn echter ook speciale systemen van schrikdraad voor kleine huisdieren. Deze zijn veilig te gebruiken voor o.a. katten. Als een kat probeert over de afrastering te klimmen krijgt deze een lichte schok. Dat is even heel vervelend voor de kat, maar door de voorspelbaarheid (als je de draad aanraakt krijg je een schok) leren katten heel snel de draad en dus de bovenkant van de afrastering te vermijden. Zeker bij grotere tuinen is dit een goede voorziening om toch de hele afrastering catproof te maken.
100% Catproof?
Bijna alle katten hou je met deze systemen tegen, maar de echte Houdini’s onder de katten hou je nergens mee tegen. Vooral katten die al gewend waren de tuin uit te gaan en katten die heel erg gemotiveerd zijn om te ontsnappen, vinden altijd wel een gaatje om zich door te wurmen. Gelukkig zijn dat wel de uitzonderingen. Bij het merendeel van de katten is het afrasteren van de tuin een perfecte oplossing, zowel voor het welzijn van de kat als voor de gemoedsrust van de katteneigenaar.