Een recente studie van onderzoekers van de Louisiana Universiteit (VS) toont aan dat speciale ‘kattenmuziek’ een dierenartsconsult prettiger kan maken voor de kat. De 25 katten in het onderzoek werden voor, tijdens en na een lichamelijk onderzoek aan muziek blootgesteld. In het onderzoek werden drie condities met elkaar vergeleken: klassieke muziek, kattenmuziek of stilte. Tijdens drie bezoeken (steeds twee weken na elkaar) werd elke kat aan een ander type muziek blootgesteld. Voor en na het onderzoek werd via de Cat Stress Score methode (Kessler & Turner 1999) bepaald hoe gestrest de katten waren. Tijdens het lichamelijk onderzoek werd bepaald hoe makkelijk de katten de handelingen toe lieten via de Handling Score methode (Zeiler 2013). Een indicator voor lichamelijke stress (de ‘neutrofiel-lymfocyt’ ratio) werd gemeten in het bloed. Het lichamelijk onderzoek bestond uit verschillende controles zoals inspectie van de bek, controle van de hartslag en ademhaling, rectaal temperaturen en bloedafname.

Katten die voor, tijdens en na het lichamelijk onderzoek in de dierenartspraktijk naar kattenmuziek luisterden hadden significant minder last van stress en konden beter gehanteerd worden dan de katten in de andere condities. Er werd geen significant verschil gevonden voor de stress indicator in het bloed. De onderzoekers concluderen dat door het afspelen van kattenmuziek en bezoek aan de dierenarts minder stressvol is voor de kat.

Snowdon en Teie toonden in 2015 aan dat katten een voorkeur hebben voor speciale kattenmuziek boven gewone klassieke muziek. De katten toonden hun voorkeur door hun kop en oren richting de boxen te draaien of naar de boxen toe te gaan. Ze deden dit significant vaker dan wanneer er klassieke muziek werd gespeeld. Kattenmuziek doet denken aan bepaalde geluiden uit de vroege kittentijd. Het emotionele brein van een kat ontwikkelt zich kort na de geboorte en dan bestaat de wereld voornamelijk uit zuig- en spingeluiden (Music for Cats, 2015).

In deze studie werd als klassieke muziek ‘Élégie’ (Hyperion Records), geschreven door Gabriel Fauré, gebruikt. Als ‘kattenmuziek’ werd ‘Scooter Bere’s Aria’ gebruikt, geschreven door David Teie. Deze muziek bevat spin-en zuiggeluiden en frequenties die liggen binnen het gehoorbereik van katten (55–200 Hz, hoger dan bij mensen).

Esther Bouma, bioloog en kattengedragstherapeut

Bronartikel

Hampton A. Ford A, Cox RE, Liu C, Koh R. 2019. Effects of music on behavior and physiological stress response of domestic cats in a veterinary clinic. Journal of Feline Medicine and Surgery 1-7.

Referenties

  • Music for Cats. The science. www.musicforcats.com
  • Kessler MR and Turner DC. 199. Socialization and stress in cats (Felis silvestris catus) housed singly and in groups in animal shelters. Anim Welf 1999; 8: 15–26.
  • Snowdon CT, Teie D and Savage M. Cats prefer species-appropriate music. Appl Anim Behav Sci 2015; 166: 106–111.
  • Zeiler GE, Fosgate GT, van Vollenhoven E en anderen. 2013. Assessment of behavioural changes in domestic cats during shortterm hospitalization. J Feline Med Surg 2013; 16: 499–503.