Mensen stellen regelmatig de vraag of onze huiskat niet op een vegetarisch dieet kan leven. De kat is echter een obligate carnivoor. Dit betekent dat een kat voedingstoffen nodig heeft die alleen in dierlijke producten zitten. Jouw huistijger zal tekorten oplopen wanneer hij alleen vegetarische maaltijden voorgeschoteld zou krijgen.

De voorouders van onze huiskat leefden volledig van de vangst van kleine prooidieren zoals muizen. Dit heeft ertoe geleid dat de kat specifieke fysiologische en metabolische adaptaties heeft ontwikkeld waardoor hij bepaalde essentiële voedingstoffen alleen uit dierlijke producten kan halen (zie Tabel 1). Deze essentiële voedingstoffen zijn: taurine, arachidonzuur, vitamine B12 en retinal (een voorloper van vitamine A). Daarnaast heeft de kat veel dierlijke eiwitten nodig.

Essentiële voedingstoffen

Taurine is een essentieel aminozuur dat alleen voorkomt in dierlijke producten. Een tekort kan leiden tot blindheid en hartfalen. Essentiële vetzuren zoals arachidonzuur ondersteunen de voortplantingshormonen en zijn belangrijk voor de gezondheid van huid en vacht. De meeste zoogdieren kunnen arachidonzuur maken uit linoleenzuur maar katten kunnen dit onvoldoende. Vitamine B12, dat alleen voorkomt in dierlijke producten is belangrijk voor het functioneren van de afweer en het zenuwstelsel. Vitamine A is ook belangrijk voor katten. De meeste zoogdieren kunnen deze vitamine zelf maken uit caroteen. De kat kan dit niet, want hij heeft retinal als voorloper van vitamine A in zijn voeding nodig en dat zit alleen in dierlijke producten zoals lever, eieren, hersenen en vette vis. Een tekort aan vitamine A resulteert in verminderde groei en herstel en verminderde werking van het zenuwstelsel.

Katten hebben in vergelijking met andere zoogdieren relatief veel eiwitten in hun voeding nodig. Hiervoor zijn twee redenen aan te wijzen. Ten eerste worden eiwitten zeer snel afgebroken in het lichaam van de kat en dient er dus een constante aanvoer te zijn. Daarnaast is de omzetting van eiwit naar glucose bij katten zeer complex, waardoor relatief veel eiwitten nodig zijn. Wanneer het eiwitgehalte in commercieel kattenvoer laag is moet de kat meer van het voer eten om aan zijn eiwitbehoefte te voldoen. Aangezien voer met minder eiwitten vaak relatief meer koolhydraten (zoals aardappel, rijst, mais, tarwe en soja) bevat, kan dit leiden tot overgewicht, zeker bij katten met een weinig actieve levensstijl.

Voedingstof Reden
Taurine Katten maken zelf onvoldoende uit methionine en cysteïne
Arachidonzuur Katten maken zelf onvoldoende uit linoleenzuur
Vitamine B12 Alleen in dierlijke producten
Retinal Alleen in dierlijke producten, nodig voor productie vitamine A
Grote eiwitbehoefte Snelle afbraak van eiwitten en aminozuren + complexe omzetting van eiwitten naar glucose
Tabel 1. Overzicht van essentiële voedingstoffen van dierlijke herkomst voor de

We hopen dat bovenstaande informatie verheldert waarom katten geen vegetariërs kunnen zijn.

 

Geschreven door:

Esther Bouma, bioloog en kattengedragstherapeut

 

Bronnen

The Cat, Its Behaviour, nutrition and Health, L.P. Case
Vegetarische voeding voor hond en kat, Tijdschrift voor Diergeneeskunde, april 2018
Website LICG Voeding van uw kat

 

Misschien vind je dit ook interessant?

Online webinars: Katten en voeding. Wat is het beste voor de kat?

De cruciale rol van taurine voor de gezondheid van je kat

Eenmaal daags voeren van katten – effecten voor het geestelijk welzijn en gedrag van de kat

Voerplan om de gezondheid en het welzijn van katten te verbeteren

Als je kat geobsedeerd is door eten